Плетенето вече не е само за скучаещи баби

https://www.24chasa.bg/novini/article/9558069 www.24chasa.bg
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон извади плетката си по време на разгорещена дискусия в Европарламента.

Звезди и политици го легитимираха като модерно хоби и средство за концентрация

От няколко месеца 7-годишната ми дъщеря много активно ме агитира да я науча да плете, защото някои от съученичките ѝ вече са опитали. Но аз като повечето заети майки все отлагам. Обикновено аргументите ми са, че баба ѝ ще я научи по време на лятната ваканция, защото е по-добра от мен. Или пък че в момента не разполагам с прежда и куки и няма откъде да купя, тъй като магазините в Англия са затворени заради коронавируса.

Актрисата Кристен Ритър демонстрира уменията си с куките по време на телевизионно предаване.
Актрисата Кристен Ритър демонстрира уменията си с куките по време на телевизионно предаване.

Веднъж обаче тя дойде с мен до супера и видя, че всъщност всичко това се продава. Така че вече нямаше мърдане. Закачих най-щастливата си усмивка и започнах да обяснявам, че явно сега са ги доставили, след като са разбрали колко много хора се нуждаят от тях. Което въобще не е голяма лъжа, тъй като наистина куките и преждата станаха много търсена стока напоследък във Великобритания и започнаха да се предлагат в някои от хранителните магазини, които единствено работят. Причината е, че плетенето се превърна в предпочитано хоби по време на пандемията, след като възможностите за редица други бяха ограничени.

Еврокомисяр Илва Йохансон направи за всички свои сътрудници шарени вълнени чорапи.
Еврокомисяр Илва Йохансон направи за всички свои сътрудници шарени вълнени чорапи.

И се оказва, че това не е само модна тенденция на Острова, а в цял свят. “Наличието на десетки общности по плетене в инстаграм е доказателство, че то вече не е занимание само за скучаещи баби. Друг въпрос е, че всяка плетяща пенсионерка обикновено е сръчна и мъдра жена”, пише австралийското издание на “Гардиън”. В Австралия плетенето се превръща във висша форма на предизвикателство. Има курсове например как от овче руно да произведеш прежда, от която след това да си изплетеш вълнен пуловер.

В САЩ пък набират скорост проекти по екстремно плетене, в които деен участник е актрисата Кристен Ритър. Става дума за създаване на огромни шалове и одеяла от дебела прежда. Ритър споделя, че плете в метрото, на снимачната площадка, на пейка в парка и дори когато чете роман, тъй като усещането да създаваш нещо с ръцете си, е изключително. Тя много често споделя в социалните мрежи нещата, които е изработила. Те варират от аксесоари за кучето й до модерни дрехи, на които биха завидели доста опитни плетачи. Актрисата е толкова запалена по създаването на модели от прежда, че се включва като доброволец в Световния ден на плетенето на открито през миналия юни. Целта му е да популяризира ползите от него, които според създателите на международната кампания са поне пет. Те твърдят, че плетенето действа релаксиращо, то е добра тренировка за пръстите на ръцете, понижава кръвното налягане, бори депресията и прави хората по-социални, защото се свързват, за да обсъждат моделите си и взаимно да се учат на нови техники.

Наскоро една любопитна случка в Европейския парламент го легитимира и като средство за концентрация. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон извади плетката си по време на разгорещена дискусия за глобалната стратегия на ЕС по отношение на пандемията и ваксинацията срещу коронавирус в Европа. Докато чакаше своя ред за изказване, Йохансон бе снимана как създава чорап на четири куки, като в един момент дори вади линийка, за да измери колко дълъг е станал. Любопитните фотографии с нейното занимание предизвикаха разгорещени спорове в социалните мрежи, като някои потребители коментираха, че явно обсъжданията в Европарламента не са били много интересни и съществени. Наложи се от екипа на Илва Йохансон да обяснят, че тя използва плетенето за по-добра концентрация и през ноември е подарила на всички свои сътрудници шарени вълнени чорапи собствено производство. Освен това не е единствената в Европейската комисия с това хоби. Зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер също е убедена в ползите от плетенето. То те държи концентриран, пише тя в туитър под снимката на слонче от прежда, което прави.

Йохансон и Вестагер са жени с изключително успешна политическа кариера в страните си Швеция и Дания, преди да заемат отговорни постове в Еврокомисията. Така че е малко вероятно да са започнали да плетат от скука. Но пък много успешно се вписват в модната вълна, на която решително се качи и един известен мъж.

Американският сенатор Бърни Сандърс се превърна в световен хит, след като се появи на клетвата на новия президент на САЩ Джо Байдън с вълнени ръкавици с един пръст, ярко контрастиращи на официалната церемония. След като стана ясно, че те са му подарени от учителка, която ги изработва в свободното си време, за часове тя бе залята с над 18 000 поръчки. Наложи се да влезе в съдружие с компания, която да ги произвежда с благотворителна цел. Самият Сандърс пък се съгласи да бъдат пуснати тениски, пуловери и ранички с превърналата се в сензация негова снимка с ръкавиците, като приходите от тях също ще отидат за нуждаещи се американци. Интересът към необичайния му аксесоар бе толкова голям, че негова почитателка започна да плете кукли на сенатора с прочутите ръкавици, от които също бяха събрани хиляди долари за броени дни.