Китай е добавил 11,86 млн. нови работни места в градовете си през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9558563 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Китай е добавил 11,86 милиона нови работни места в градовете през 2020 г., надхвърляйки целта от девет милиона, заявиха от Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване вчера, цитирани от Радио Китай.

През декември миналата година процентът на безработица в китайските градове е бил 5,2, което е по-ниско от годишния пик от 6,2% през февруари, предизвикан от преустановяването на икономическите дейности в страната заради епидемията от COVID-19.

Прогнозите за 2021 г. са за 15 милиона нова работна сила, а броят на завършилите студенти да достигне рекордните 9,09 милиона, каза министърът на човешките ресурси и социалното осигуряване Джан Дзинан на пресконференция. Според него все още съществуват структурни проблеми, тъй като има голямо търсене на работа, но някои в сектори, като производството и услугите, не достига работна ръка.

Министърът добави, че тази година Китай ще положи повече усилия, за да разшири каналите за заетост като подкрепи малките фирми и предприемачи, осигурявайки професионално обучение и помощ на уязвимите групи и хората с ниски доходи.