Саркисян не подписа заповедта на премиера за уволняване на началника на ГЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9559657 www.24chasa.bg
Арменският президент Армен Саркисян СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Армения Армен Саркисян отказа да подпише заповедта на премиера Никол Пашинян за уволняване на началника на Генералния щаб, което допълнително влоши политическата криза в страната, предаде Франс прес.

"В рамките на дадените му от конституцията правомощия президентът върна текста с възражения", се казва в изявление на президентството, което добавя, че политическата криза "не може да се реши с чести смени на отговорни лица", предава БТА.

Президентът заявява, че процедурата за уволняване на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян е била неконституционна, отбелязва Ройтерс.

Генералният щаб на армията в четвъртък поиска оставката на премиера Пашинян и правителството му след това, което критици определят определят като катастрофален подход към продължилия шест седмици кръвопролитен конфликт с Азербайджан за Нагорни Карабах миналата година, който завърши с поражение за Армения.

Пашинян уволни Гаспарян същия ден, но това може да стане само с одобрението на президента.

Пашинян в четвъртък заяви, че призивът на Генералния щаб е опит за държавен преврат и събра около 20 000 свои привърженици в столицата Ереван.

Опозицията отвърна в четвъртък и петък със свои демонстрации с хиляди участници и поиска оставката на премиера. Тази сутрин пред парламента отново демонстрираха поне 5000 нейни поддръжници.

Премиерът съобщи днес на страницата си във Фейсбук, че повторно е изпратил на президента предложението си за уволнение на началника на ГЩ, предаде ТАСС.