Байдън: Сенатът да приеме бързо плана за възстановяване на икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/9559895 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън днес приветства приемането на неговия план за възстановяване на икономиката на стойност 1,9 трилион долара от Камарата на представителите и настоя Сенатът бързо да одобри текста, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Нямаме време за губене", каза Байдън в Белия дом.

"Действаме сега - решително, бързо и смело - най-накрая можем да изпреварим този вирус. Най-накрая отново можем да задвижим икономиката си. Хората в тази страна страдаха твърде много и твърде дълго", добави президентът.

След часове на дебати законопроектът беше приет за една нощ в долната камара с 219 гласа на демократи срещу 212 (включително на двама демократи). Републиканците критикуваха мерките като прекалено скъпи и нецеленасочени, предава БТА. 

Идната седмица текстът ще бъде изпратен в Сената, където се очаква да бъде оттеглена мярката за увеличаване на минималната заплата до 15 долара на час от 2025 година, посочва АФП.

"Надявам да бъде приет бързо", каза Байдън.

По-конкретни планът предвижда няколко десетки милиарда долара за ускоряване на темповете на ваксинация и тестване, както и 130 милиарда долара за отваряне на училищата въпреки пандемията.

Пакетът включва и нови чекове от 1400 долара на човек, федерално обезщетение за безработица от 400 долара на седмица до 29 август и помощ за тези, които изпитват затруднения да плащат наеми или ипотеки по време на пандемията.