Китай призова страните да укрепят международното сътрудничество и многостранността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9560753 www.24chasa.bg

На 26 февруари в рамките на 46-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека постоянният представител на Китай в офиса на ООН в Женева и на други международни организации в Швейцария Чън Сю произнесе реч от името на 32 държави с близка до китайската гледна точка, сред които Русия, Куба, Пакистан, Южна Африка, Индонезия, Саудитска Арабия, Египет и др. Той призова страните да положат усилия за укрепването на международното сътрудничество и многостранността.

Чън Сю заяви, че в момента пандемията заплашва живота и здравето на много хора и оказва сериозно влияние върху икономиката и обществото. Несправедливостта расте и трудно постигнатите успехи в развитието на света могат да бъдат загубени. Китай обръща голямо внимание на засилващите се расизъм, расова дискриминация и ксенофобия и свързаната с тях нетърпимост.

Чън Сю призова страните да укрепят сътрудничеството и многостранността, да подкрепят ролята на ООН в координирането на контрола и ограничаването на пандемията.

Той апелира също Службата на върховния комисар за правата на човека да води конструктивен диалог, да се стреми да спечели доверието и сътрудничеството на страните-членки, да изпълнява своите задължение обективно и справедливо, да отразява информацията за всички страни в докладите си и да публикува коментарите им.