“168 часа”: Фердинанд води Вилхелм II при армията ни, за да я поздрави за победите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9560842 www.24chasa.bg
Цар Фердинанд СНИМКИ: Регионален исторически музей-София

50 хиляди души възторжено приветстват 11 немски депутати

С манифест на цар Фердинанд I от 1 октомври 1915 г. се обявява влизането на България в Първата световна война. Страната ни се намесва в лагера на Тройния съюз, за да осъществи своето национално обединение, съкрушено в Междусъюзническата война.

Военновременната обстановка внася сериозни промени в традиционното ежедневие и битието на българина.

Настъпва

стопански хаос и продоволствена криза

Нарушени са функциите на държавните и общинските институции. Мобилизират се нови набори и оскъдицата и несигурността сред войнишките семейства се разрастват.

Заедно с това се засилват проявите на благотворителност към тях. Населението внимателно следи хода на военните действия по фронтовете и се радва на епичните победи на българската армия. Изпълнената с напрежение обстановка се разнообразява с непривичните височайши посещения на чуждестранни гости от съюзническите държави.

На 25 юни 1916 г. пристигат 11 депутати от германския Райхстаг, придружени от неколцина журналисти. Те връщат визитата на нашите народни представители в Германия. Най-голямо участие в това събитие взема Столичният градско-общински съвет (СГОС) и кметът Ради Радев. Чиновници при кметството и специално наети за целта хора с часове разкрасяват София.

Навсякъде висят гирлянди от зеленина и цветя. Безброй съюзнически знамена се развяват в топлия летен въздух в трепетно очакване на гостите. Няколко дни преди това кметът се обръща към гражданството с паметен позив. Той е изпълнен с

възторжени хвалебствия и благодарности към германския народ

Посрещането на австро-унгарския император Карл I в Кюстендил
Посрещането на австро-унгарския император Карл I в Кюстендил

за братското сътрудничеството и просперитета на България. В общината е приготвена и разлепена из града програма за посрещането и гостуването на немските депутати.

Посрещане на кайзер Вилхелм ІІ
Посрещане на кайзер Вилхелм ІІ

Какво става в късния следобед на 25 юни четете ТУК!