1500 лв. глоба за търговец, ако ни лъже колко ток харчи хладилникът

https://www.24chasa.bg/novini/article/9561562 www.24chasa.bg
Промяната ще продължи поетапно за различни групи домакински уреди.

Новите етикети ще дават информация и за шума

От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец от днес, ако не предоставя информация каква е енергийната ефективност, потреблението на енергия и други ресурси на електроуредите.

Това гласи новата наредба за енергийното етикетиране, която влиза в сила от 1 март. Тя е свързана с подмяната на енергийните етикети за пет групи продукти - хладилници, перални, комбинирани перални със сушилня, съдомиялни машини, телевизори и електронни екрани. От 1 септември изискването ще важи и за лампи и осветителни тела. Въвеждането на преобразувани етикети за всички останали групи продукти като климатици, сушилни, фурни, водоподгреватели и др. предстои през следващите няколко години.

В началото обаче в магазините ще срещаме уреди и със стари, и с нови етикети, докато всички се преформатират.

Най-важната промяна е преобразуваната скала, която

вече ще е

от A до G

за всички уреди. Повече няма да има разширения с плюсове (напр. A +++), което прави информацията на етикета по-ясна и лесна за разбиране. Според новите изисквания най-ефективните електроуреди на пазара ще попаднат в по-ниски класове, вероятно С, D, Е на новата скала. Доста по-малко ще са продуктите в категория B. Енергийната им ефективност обаче остава същата, променя се само класът, т.е. буквата на енергийния етикет.

Тъй като преобразуването на етикетите ще се случва до 2030 г. и новите технологии все повече ще напредват, високите класове A и B се запазват за предстоящите по-енергийно ефективни продукти, които ще излязат на пазара.

Това уточни Искра Василева, старши експерт “Техническа хармонизация и политика за потребителите” в Министерството на икономиката. Тя даде специална разяснителна пресконференция заедно с Игнат Арсенов, главен директор на дирекция “Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите.

Именно КЗП ще е органът, който ще извършва контролът. Търговците, чийто асортимент включва продукти с преобразувани етикети, са задължени да предлагат за продажба тези електроуреди, означени единствено с новия енергиен етикет. Комисията ще извършва проверки дали етикетът съдържа нужната информация, дали е поставен на правилното място, но и дали продуктът се предлага с необходимата допълнителна информация, която да улесни потребителите при вземането на решение за покупката.

Строго ще се следят и покупките онлайн - при тях новият етикет

трябва да е

поставен на

видно място

до цената

на продукта.

Една от причините за промяната на етикетите е, че много голяма част от уредите - над 70%, вече са в клас А++ или А+++ и ефектът от тази скала става все по-незначителен. Освен това все повече потребители се интересуват от консумацията на други ресурси като например на вода. Затова на новия етикет ще има QR код, който отвежда към европейската продуктова база данни EPREL и това

дава достъп до

допълнителна

информация

за електроуреда. Първоначално тя ще е достъпна само на английски език, но впоследствие ще се преведе на всички езици на ЕС, включително и на български.

През март се очаква да заработи безплатно и единно за 16 страни от ЕС мобилно приложение Label 2020, с помощта на което потребителите ще могат да сравняват енергийните характеристики на различните модели и разходите за целия им жизнен цикъл.

На самите етикети ще има и други нови елементи. Един от тях ще е допълнителната четиристепенна скала за шум, която ще измерва нивото в децибели, както и класа шум, излъчван по време на работа.

Консумацията на енергия вече ще е изобразена в средата на етикета, измерена по по-прецизен метод и съобразено с вида на уреда.

За съдомиялни ще се измерва на 100 цикъла миене на чинии, за хладилници - на годишна база, за телевизори и екрани - на 1000 часа.

В долната част на етикета пък ще има нови пиктограми - например за енергийна ефективност в режим HDR за телевизори и екрани, време за изпиране за пералните машини, сбор на обемите на отделенията на хладилниците.