Объркана винетка вече ще може да се коригира

https://www.24chasa.bg/novini/article/9561571 www.24chasa.bg
Веднъж засечена от камерите на пътя, колата, чийто водач е сбъркал данните на винетката, се води нарушител.

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните

Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени в парламента от група депутати от ГЕРБ, начело с Александър Ненков. Те трябва да бъдат гласувани до петък, 5 март, за да влязат в сила преди разпускането на парламента за изборите.

Промяната на грешно декларираните данни ще става след проверка, че на територията на страната не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентични на първоначално нанесените данни. Промяната ще влиза в сила веднага след извършване на корекцията и ще бъде до срока на валидност на първоначално издадената винетка.

Както “24 часа” писа неведнъж, досега при допускане на грешка винетката се считаше за невалидна, без парите да бъдат възстановени на хората, независимо дали става дума за годишна винетка, която е 97 лв. за лека кола, или 10 лв., колкото струва уикендвинетката.

Най-често грешки се допускат и при закупуването на винетки за ремаркетата, тъй като когато към автомобила има прикачено ремарке и общата маса на композицията надвишава 3,5 тона, за ремаркето се изисква допълнителна винетна такса.

Законът изрично посочва, че в такива случаи се дължи винетна такса за същата кагетория като за леката кола, т.е. К3. В същото време обаче според Закона за пътищата ремаркето не е отделна категория пътно превозно средство, а според Закона за движение по пътищата то е отделна категория. Вносителите на поправката посочват, че това практически обърква потребителите и има множество жалби и сигнали по този повод. Най-често допусканата грешка била, че вместо електронна винетка за превозно средство под 3,5 тона потребителите поради неразбиране избирали опцията “Електронна винетка за ремарке на лек автомобил”, още повече че описанието и цената са сходни.

Веднъж излязъл на пътя обаче, такъв водач има вероятност да попадне в обхвата на камерите, те да регистрират грешката и автоматично той да бъде таксуван като нарушител.

У нас има куриозни случаи и с винетки за леки коли, купени от крайпътен обект, които се въвеждат в системата от служител на обекта. Ако той въведе данните и прецени, че винетката трябва е валидна след 15 минути, а водачът потегли след 10 минути и попадне на камера, тя също ще го таксува като нередовен и практически никой не може да отмени глобата.

Вносителите посочват, че служителите на Националното толуправление могат да проверяват подадените от потребителите заявления и жалби относно грешки при въвеждането на данни и да коригират информацията, без водачът да губи валидността на документа, който е платил.