"168 часа": Болшевиките завземат Кремъл с артилерийски обстрел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9562366 www.24chasa.bg

Там избухва огнище на испански грип, след като над 3000 души от съветското правителство се настаняват в царските покои

Юнкерите напуснали след сключено примирие, но червеноармейците го нарушили и гърмели до сутринта

Болшевиките превземат Кремъл на 3 ноември 1917 г. след мощен артилерийски обстрел. Факт, който се опитвали да опазят в тайна след революцията, и ако някой посмее да го каже, го обвинявали в реакционизъм и манипулация. Истината се разкрива 100 години след драматичните събития.

Ожесточената битка довела до

много човешки жертви, заради

което е наречена “Кървавата неделя”.

От 27 октомври до вечерта на 2 ноември се водят непрекъснати боеве. Тогава се сключва примирие между червеноармейците и Временното правителство. Защитниците на крепостта са гладни и зле въоръжени млади мъже, някои от които дори 14-годишни. Успокоени от договореното спиране на огъня, юнкерите напускат Кремъл. Така че от 19 ч. вечерта там няма никого.

През нощта опустялата руска светиня е подложен на обстрел. В някои спомени на очевидци се говори за непрекъсната канонада, спряла чак на разсъмване.

Влизайки вътре, болшевиките започнали да безчинстват, съобщават руските медии.

Обезобразили до неузнаваемост портретите

на царете и техните семейства, потрошили мебелите, надраскали с черна боя част от стените, на други написали лозунги, а на трети оставили своите пръстови отпечатъци. Съборили Чудовския манастир, оцелял 6 века. А покривалото на императорския трон е дадено в т.нар. комисионен отдел на ГУМ, в който се продавали стоки втора употреба.

Малко след революцията от спомени на съвременниците става ясно, че в Кремъл избухнало огнище на испански грип, макар и да не са останали данни колко са загинали при пандемията. Хигиената на новите домакини на комплекса била на ниско ниво – кал навсякъде, стълбите неизмити и непометени, по алеите и площадите скитали кокошки, гниели трупове на домашни животни.

Всичко това е резултат на завземането на някогашните царски покои, които стават резиденция на съветското правителство и там се настаняват около 3000 души.

Кой е последният, който ги напуска през 1962 г., четете ТУК!