"Слободен печат": Петте решения на Любчо Георгиевски ще създадат 500 проблема

https://www.24chasa.bg/novini/article/9562925 www.24chasa.bg
Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски коментира във Фейсбук актуалния македонско-български спор, за който казва, че е влязъл в задънена улица, пише "Независен весник".

Той дава предложение как да се реши спорът и да не се създава омраза между двата народа, пише изданието. Георгиевски казва, че Скопие трябва да даде гаранция, че няма никакви аспирации към Източна Македония, предаде БТА.

Според него в понятието Северна Македония не влиза Източна Македония. Георгиевски казва, че погледнато от Скопие, Пиринска Македония винаги е била Източна, пише скопският вестник.

Петте решения на Любчо Георгиевски ще създадат 500 проблема, пише в заглавие "Слободен печат". Вестникът пише, че бившият премиер Любчо Георгиевски е публикувал този уикенд във Фейсбук "скандални предложения". Той пише, че проблемът с България може да се реши между другото с признание, че цялото македонско взъраждане се опитвало да създаде общ език с българския, нова комисия да хвърли светлина върху преследването на македонски граждани с българско самосъзнание, без много детайли да се обяви, че Гоце Делчев, Григор Пърличев и други исторически личности и дати ще се празнуват съвместно, пише скопският вестник.

Предложението на Георгиевски предизвика буря от реакции. Кметът на Куманово Максим Димитриевски поиска бившият премиер да върне македонското си гражданство, прокуратурата да започне разследване срещу него, а ВМРО-ДПМНЕ обвини, че премиерът чрез Георгиевски е пуснал "пробен балон", пише "Слободен печат".

Сред предложенията на Георгиевски е и това Северна Македония да даде гаранции, че с нищо няма да помага и поддържа организациите, които търсят македонско малцинство в България, пише "Слободен печат".

Изданията отбелязват, че управляващият СДСМ се е дистанцирал от становищата на Любчо Георгиевски. Нашите становища са различни от изнесените становища на г-н Любчо Георгиевски, заяви депутатката Мария Георгиевска. СДСМ остава на своите ясни и вече изразени становища по този въпрос. Оставаме отворени за диалог за намиране на решение, но същевременно повтарям още веднъж, че македонският език и македонската идентичност не са тема за разговор. Нито се е разговаряло, нито в бъдеще ще се разговаря на тази тема, заявила Георгиевска. Становищата на г-н Любчо Георгиевски са негови лични становища, с които ние нямаме абсолютно никакви допирни точки, заявила Георгиевска, цитирана от "Независен весник".

Демократичният съюз отхвърля като несериозни и аматьорски предложенията на Геолгиевски за решаване на спора с България, пише "Независен весник", който отбелязва в заглавие, че за Демократичния съюз предложенията на Георгиевски са "шарлатански". Предложенията на Георгиевски, особено за възникването на македонския език, са по-радикални и по-деструктивни дори от предложенията на най-закоравелите български националисти, заяви Демократичният съюз. С България нямаме обща история, нито пък основние да празнуваме общи дати и личности. Корените на македонския народ са по-дълбоки и няма да позволим на никого да ги съсече, се казва в реакцията на Демократичния съюз, пише "Независен весник".