"Ромъния либера": Учениците все пак ще могат да си разменят мартеници в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/9562944 www.24chasa.bg

В. "Ромъния либера" пише днес за разнобой в правителството около подаряването на мартеници и цветя на учителките в училище, какъвто е обичаят в Румъния.

Министърът на здравеопазването Влад Войкулеску заяви в петък, че учениците могат да си подаряват мартеници в училище, "ако носят ръкавици", и характеризира ситуацията с цитат от Библията: "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно". Здравният министър препоръча ваксинация, носене на маски и предпазливост. Запитан дали препоръчва на учениците да си разменят мартеници, министърът отговори: "Не знам, може би, ако носят ръкавици, мисля, че може да направят това", предаде БТА. 

След изявленията на здравния министър министерството на образованието уточни, че заповедта, която предвижда забрана на размяната на лични предмети, не обхваща мартениците и цветята. "Мартеницата (марцишор - на румънски език) е елемент на нематериалното културно наследство и е включена през 2017 г. в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. В този контекст министерството на образованието нито може, нито желае да се меси в промяната или включването на символи, като цветята и мартениците, в категорията лични предмети", посочи министерството на образованието в комюнике до "Ромъния либера". Министерството на образованието уточни, че не е изпращало и няма да изпрати към учебните институции никаква забрана в тази насока, но приканва към предпазливост от гледна точка на всякакъв контакт, който може да улесни предаването на новия коронавирус.

В. "Гъндул" цитира информация, представена от министъра на образованието Сорин Къмпяну, за разпространението на КОВИД-19 сред ученици и учители.

"Има 2326 класа, които функционират онлайн от общо 136 000 класове. Училищата функционират според сценария за равнището на заболеваемост в населеното място, а не в целия окръг", заяви министърът.

На 8 февруари учениците в Румъния се върнаха към присъствени занятия. Учебните заведения работят по три сценария в зависимост от нивото на заболеваемост в съответното населено място - "зелен сценарий", при който всички ученици учат присъствено, "жълт сценарий", при който се комбинира присъствено и дистанционно обучение, и "червен сценарий", при който на училище ходят само учениците в началните класове, а останалите учат онлайн.

Министърът на образованието призна снощи пред телевизия Антена 3, че за съжаление се наблюдава увеличаване на случаите на КОВИД-19. Той информира, че в петък са били потвърдени 110 заразени ученици и 78 заразени учители, а в четвъртък потвърдените случаи са били 45сред ученици и 12 - сред служители на образователната система.

"Гъндул" цитира днес и мнението на мениджъра на Инфекциозната болница в Яш Флорин Рошу, че защитната маска ще бъде част от живота на всички вероятно до 2023 г. Според експерта трябва да свикнем с маската, а КОВИД-19 ще стане грипен вирус и ще живеем с него десетки години.

"Адевърул" публикува предупреждение за третата вълна на пандемията на лекар от отделение за интензивно лечение. Раду Тинку от болницата за спешна помощ в Букурещ предупреди, че третата вълна ще бъде по-различна от предишните и че по-младите хора ще бъдат изложени повече на заразяване, защото още не са ваксинирани.

"Евениментул зилей" пише, че председателката на Сената Анка Драгу не подкрепя идеята за въвеждане на ваксинационни паспорти. Пред телевизия Антена 3 председателката на Сената заяви, че в Румъния няма да бъде одобрен паспорт КОВИД. Анка Драгу коментира, че всеки човек има отговорности и сред тези отговорности е и решението да се ваксинира.