Индия разширява ваксинацията срещу COVID-19, премиерът Моди се ваксинира

https://www.24chasa.bg/novini/article/9563371 www.24chasa.bg
Министър-председателят Нарендра Моди СНИМКА: Ройтерс

Индия разшири своята ваксинационна кампания срещу КОВИД-19, надявайки се да ограничи нарасналото разпространение на заразата и да се справи с колебливостта на хората към имунизацията, предаде ДПА.

От днес ваксинацията обхваща хората над 60 години и тези над 45, които имат множество здравословни проблеми. Регистрацията за ваксиниране започна сутринта на правителствен уебсайт и мобилно приложение, а следобед се очаква да бъде началото на имунизацията, предаде БТА.

Индия започна на 16 януари ваксинацията на своето население, наброяващо 1,3 милиард души. Властите планираха първоначално да ваксинират 30 милиона работници на първа линия и здравен персонал, но кампанията се сблъска със затруднения и досега са поставени само 14,3 милиона дози.

Министър-председателят Нарендра Моди получи ваксина в правителствена болница в Делхи и стана първият имунизиран във втория етап от кампанията.

"Призовавам всички, които имат право, да се ваксинират. Нека заедно да направим Индия свободна от COVID-19!", заяви той.

Правителството се надява да ваксинира до юли 300 милиона души във втория етап. Това е огромна предизвикателство, като се има предвид бавното разгръщане на имунизационната кампания поради колебливо отношение към ваксините, проблеми с регистрацията и бюрокрация.

Досега Индия е отчела над 11 милиона заразявания с COVID-19 и е на второ място в света по този показател след САЩ.

Случаите значително намаляха след върховото ниво около средата на септември, но през последните седмици има ново увеличение на заразяванията.