СЗО: Под 10% от населението на планетата има антитела срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9563995 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

По-малко от 10% от световното население има антитела срещу COVID-19, а ваксинацията е единственият начин за постигане на стаден имунитет, каза Сумия Сваминатан, главен учен в СЗО, цитирана от ТАСС.

„На някои места, особено в градските райони с висока гъстота на населението, има райони, в които 50-60% от жителите са били заразени с COVID-19 и имат антитела. Това обаче не означава, че целият град, провинция или държава са постигнали стаден имунитет “, допълни тя, цитирана от Би Ти Ви.

Според главния учен одобрените ваксини предлагат добра защита срещу коронавируса и именно заради това СЗО се фокусира върху международния механизъм за споделяне на ваксини КОВАКС, така че "всички държави да се снабдят с необходимите дози ваксини".

Докато това се случи е необходимо да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се намали разпространението на пандемията, добави Сваминатан.

СЗО отдава голямо значение на механизма КОВАКС, който включва 190 държави и икономики. Според условията на програмата страните с високи доходи плащат за ваксини за развиващите се страни, а до края на 2021 г. 2 милиарда дози препарати за имунизация срещу COVID-19 трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят.

Миналата седмица бяха направени първите доставки по програмата в Гана и Кот д'Ивоар.