Делото САПАРД срещу Марио Николов прекратено поради изтекла давност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9564626 www.24chasa.bg
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г.

Делото срещу Марио Николов, който нашумя преди години като обвиняем за злоупотреба с евросредства по програма САПАРД, беше прекратено от апелативния спецсъд поради изтекла давност. Това е процесът, по който той беше подсъдим като лидер на организирана престъпна група, създадена с цел източване на европари. Така съдебната сага за източването над 7,5 млн. евро приключи.

Първо подсъдимите бяха осем, но накрая останаха само двама - Николов и Ана Шаркова, спрямо която делото също е било прекратено на 19 февруари.
Преди година ВКС го върна отново в апелативния спецсъд заради неясноти в мотивите. Марио Николов беше оправдан от апелативния спецсъд.
Според прокуратурата осемте човека, които постепенно отпадаха от подсъдимите, са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документни престъпления.
Групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата.

Делото има дълга предистория, която започна преди повече от 13 години, когато то беше внесено в Софийския градски съд, който през 2010 г. чете осъдителни присъди. Тогава Марио Николов беше осъден на 12 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в спецсъда.

Процесът беше сред наблюдаваните от Брюксел, което не попречи да постави рекорд от над една година, в която не можеше да тръгне изобщо в спецсъда. Прокуратурата го внесе в края на 2013 г., но на първото заседание не му беше даден ход заради нередовно призоваване на подсъдимите, а след това и заради неполучени навреме преписи от обвинителния акт.

Сходна съдба имаше и делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов. И то започна на първа инстанция с тежки осъдителни присъди, но Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но през 2016 г. Върховният касационен съд оправда окончателно всички подсъдими.