Българският турист е спасител за хотелиерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9564748 www.24chasa.bg

казва предприемачът Паскал Дойчев, собственик на веригата Pulse Fitness and Spa, „Гранд Хотел Банско“, „Гранд Хотел Свети Влас“, Emirates Apart Residence в София и бизнес сградата „Ring Tower“

- Как промени пандемията вашите приоритети в бизнеса?

- Преживяхме стресова ситуация, защото на практика няма предвидимост както в краткосрочен така и в средносрочен план. Замразихме реализацията на новите ни проекти и съсредоточихме усилията си върху завършването на тези, които вече са в ход. Но вече гледаме по-позитивно, като сме си набелязали нови цели и сме фокусирани върху нашите клиенти и персонала.

- Наскоро завършихте бизнес сградата „Ринг тауър“. Какво следва за вас оттук нататък в този имотен сегмент, предвид мрачните прогнози за бъдещето му?

- Да, наистина „Ринг тауър“ беше завършена през 2020 г. точно в момент, когато фирмите започнаха да се отказват или да намаляват наетите офис площи. Обратно на очакванията в други сегменти на имотния пазар станахме свидетели на дори увеличено търсене. Например къщите в околностите на големите градове. В същото време дори и след отварянето на бизнеса след първото затваряне, отливът от офис площите продължи, защото една част от служителите трайно продължиха да работят в домашна среда. Създалата се нова ситуация на пазара ни накара да търсим алтернативни решения. Направихме задълбочено проучване за това какво се търси на пазара и каква е конкуренцията. Извършихме преустройство, което вече е почти готово. Превърнахме близо 30% от сградата „Ринг тауър“ в споделено работно пространство (co-working space). Това е тенденцията и ние се постарахме да реагираме изпреварващо. Много бързо трябваше да се организираме, да вникнем в детайлите на подобно преобразуване. Например вече имаме по две аспираторни системи на етаж, UV лампи, достатъчно отваряемост и постоянна дезинфекция.

- Нека сега поговорим за хотелите ви в Банско и Св. Влас. Знаем, че туризмът пострада най-тежко от пандемията. Как се справяте?

- Благодарение на българските туристи отчитаме по-малко загуби. Поначало ние сме ориентирани главно към българския потребител. Точно родните туристи спасиха миналия летен сезон на южното ни Черноморие. Помогнаха ни и обстоятелствата. Заради ограниченията при пътуване доста хора не успяха да отидат на почивка в чужбина. Те преоткриха родното Черноморие. Освен това нашите хотели разполагат с клубове на Pulse Fitness and Spa.

Те са припознати от нашите клубни членове, които ги предпочитат. Сега отново благодарение на българските туристи успяваме да се закрепим в зимния сезон в Банско, не на чужденците. В началото на годината имахме една вълна румънски туристи. Трябва да споделя, че по-слаб декември, родният туристически бранш не е преживявал. Все пак беше някаква утеха, че Министерство на туризма позволи в новогодишната нощ ресторантите към хотелите да работят до 22:00ч., но като цяло резултатите са трагични. По разбираеми причини хотелът ни в София изпитва много по-сериозни затруднения, защото поради своето местонахождение, клиентите му са основно чужденци.

- Какви са очакванията ви за предстоящия летен сезон?

- Нямаме никакви запитвания от чужди туроператори. Доколкото знам при повечето колеги е така. Резервациите ще стават last minute. Всички сме на изчакване, но вярвам, че пак ще можем да разчитаме на българския турист, който се надявам да е останал доволен миналото лято. Той е нашият спасител, ако мога така да се изразя.

- Направихте ли си изводи за това какъв трябва да бъде правилният модел, по който трябва да се управлява в различни ситуации, предвид факта, че всичките ви бизнеси са в най-пострадалите сфери?

- Всяка фирма трябва да се старае да има буфери и финансови резерви, да прави предпазливо по-малки крачки и да се обръща малко повече лично внимание на персонала. При криза, без значение от какво естество, служителите могат да бъдат опората, на която можете да разчитате за подкрепа. Поуката е, че въвлечени в нови проекти и предизвикателства понякога занемаряваме отношенията си с тях, губи се малко връзката, което не трябва да се допуска.

- Според вас какво трябва да предприеме държавата, за да ограничи в бъдеще щетите от такива неочаквани кризи?

- Определено трябва да има финансов план и фонд със заделени средства за извънредни ситуации като тази. Така ще може по-уверено да реагира и подпомогне този сектор. Туризмът предоставя близо 10% от БВП. Трябва да си направим правилните изводи и да се предприемат практични и работещи мерки.

- Какво е най-голямото ви постижение за 2020 г. и какви са целите ви през тази година?

- Първо бих искал да кажа, че за всички по категоричен начин здравето се превърна в основния ни приоритет. Оттук е и завишеният интерес към по-здравословния начин на живот чрез спорт, хранене и подсилване на имунната система. Иначе за нас смятам, че постиженията ни се изразяват в това, че успяхме да завършим „Ринг тауър“ и да оцелеем въпреки здравно-икономическата криза, породена от Covid-19. За тази година сме си поставили за цел да си върнем старите резултати.

- Печелили сте много награди в различните браншове на компанията ви. Кои са най-скъпите за вас?

- Pulse Fitness & Spa за поредна година е отличен с приз Фитнес на годината; Лайфстайл верига и още няколко награди от конкурси. Получихме висока оценка при хотелите. Гранд хотел Банско бе отличен с наградата „Най-добър планински спа хотел“, а този в Св. Влас за „Най-предпочитан морски спа хотел“.