Откриха древни гробници на 5 хиляди години в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/9565706 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Полски археолози са открили в южната част на страната седем напомнящи на мегалитни гробници, чиято възраст е 5,5 хиляди години, съобщи Полската агенция по печата, цитирана от NOVA. 

Находката е била направена в местността Дембяни в Свентокшишкото воеводство. По мнението на учените това е най-древното гробище от този вид в Полша. Неговото главно отличие се състои в това, че гробниците били във вид на изтеглен трапец и стените били изградени не от камъни, а от дървени стълбове.

Дължината на гробниците е 40-50 метра. "По-дългите части на стените са били укрепени с дървени огради, докато по-късите източни стени имали вход към нещо като погребален параклис", изтъква един от изследователите, археологът Марчин Пшибила. По неговите думи в подобен тип гробници по правило са се извършвали единични погребения.

Както изясниха учените, под насипите е имало могили, в чиито изграждане са се използвали конструкции от варовикови камъни. Но още по време на функционирането им от тях са били извадени останките на мъртвите и екипировката. Това са били ритуални действия, които често се срещат при погребенията от този период.