Окончателно: Газът през март поевтинява с 5,76%. Очаква се през април да поскъпне

https://www.24chasa.bg/novini/article/9565707 www.24chasa.bg
На 24 февруари КЕВР обсъди цените на газа за март.

*28,64 лв. ще струва мегаватчас природен газ от днес, 1 март, (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За първи път от месеци цената, която КЕВР одобрява в деня на влизането й в сила, остава същата, каквато е предложил "Булгаргаз" първоначално. Това означава, че има стабилност на котировките на газовите борси в Европа, чиито стойности определят 70 на сто от цената на газа у нас.  За февруари утвърдената от регулатора цена на природния газ беше  30,39 лв. за мегаватчас, което означава намаление за март с 5,76%. 

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени, съобщават от енергийния регулатор.

Оттам припомнят, че при утвърждаването на цената на газа КЕВР отчита заявените прогнозни количества от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз"  и  "Газпром експорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. 

По време на откритото онлайн заседание на 24 февруари стана ясно, че цените за българските потребители през март 2021 г. ще бъдат с
15-16% по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа.  Причината е миксът, който прави “Булгаргаз” - руски газ, доставки от хранилището в Чирен и газ от Азербайджан. Прогнозите за април са поскъпване на газа с около 9% в сравнение с февруарските цени. Какво ще предложи “Булгаргаз” на КЕВР, ще стане ясно на 10 март.