Москов: Правителството да иска оставката на Фон дер Лайен заради ваксините

https://www.24chasa.bg/novini/article/9565749 www.24chasa.bg
Петър Москов

Българското правителство трябва да поиска оставката на Урсула фон дер Лайен заради липсата на ваксини, заяви пред btv бившият здравен министър Петър Москов.

Държавата трябва да потърси отговорност от ЕК за ваксините, за които сме платили, но не сме получили, каза той. 

„Европейската комисия не е свършила най-важната си работа за целия мандат. Когато трябва да защитиш здравето, живота и сигурността на собствените си народи, ти се проваляш. Това е единствената задача на ЕК, това ще коства животи. И това изисква оставка“, категоричен е Москов.

По думите му „зелените коридори“ за ваксиниране са добра идея, стига да има с какво да се ваксинират хората.

Относно отпускането на мерките и отварянето на заведенията от 1 март, бившият здравен министър коментира, че трябва цялостна смяна на подхода в борбата с пандемията.

„Не може от затваряне до затваряне. Когато епидемиолозите кажат, че има нарастване, тогава задължително се тества населението и се изолират само носителите“, казва Москов.

„Когато говорим за справяне, трябва да говорим за план за излизане, а не как да продължим в тази агония“, каза още бившият здравен министър.

Той коментира и друг аспект – активността на здравната система.

„Когато беше наистина грозна картината по болниците в края на ноември и началото на декември, имаше не повече от 50 болници, които отговориха на предизвикателството. А ние имаме 340 болници в цялата страна“, каза Москов.

По думите му ако някой не може да се справи с тези предизвикателства, трябва да се занимава с друга дейност, а не да ръководи болница.