Шарл Мишел предложи на Грузия да посредничи за изход от кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9565876 www.24chasa.bg
Шарл Мишел СНИМКА: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи днес да влезе в ролята на посредник при преговорите между опозицията и грузинските власти за "успокояване на ситуацията" в кавказката държава, обхваната от дълбока политическа криза, предаде Франс прес.

"Призовах всички страни към деескалация на напрежението и за съвместни действия за възстановяване на политическия диалог, и ги поканих на среща тази вечер", заяви Мишел по време на пресконференция с грузинския премиер Иракли Гарибашвили.

"Настъпи времето (Европейският съюз) да се нагърби с посредничество в преговорите", каза председателят на Европейския съвет, предава БТА.

Иракли Гарибашвили и лидерите на грузинската опозиция потвърдиха участието си в срещата.

"Всяка политизация на правосъдието е неприемлива и всички знаем, че трябва да се разгледат някои конкретни случаи", каза Шарл Мишел, очевидно визирайки ареста на опозиционния лидер Ника Мелия.

Шарл Мишел, чието посещение в Грузия беше планирано преди задълбочаването на политическата криза миналата седмица, подчерта по-рано днес, че Брюксел е "обезпокоен" от "задълбочаващата се криза в Грузия".

Той призова също така за "диалог между политическите партии, с опозицията и правителството" и подчерта, че "функциониращата и независима съдебна система е от съществено значение за задълбочаване на партньорството между Грузия и ЕС".