500 куршума по Георгиевски от власт и опозиция след 5-те идеи за мир със София (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9566022 www.24chasa.bg
Любчо Георгиевски

Лични мисли, определи премиерът Зоран Заев думите на своя предшественик, с които той предупреждава за опасност от насаждане на омраза между българския и македонския народ

“Възгледите, представени от Любчо Георгиевски, са негови лични виждания, а не такива на коалиционен партньор. Говорих с него веднага и той потвърди, че изразява тези възгледи като свои лични мисли.”

Това заяви в понеделник македонският премиер Зоран Заев по повод идеите, които бившият министър-председател и настоящ лидер на “ВМРО-Народна партия” даде през уикенда за изглаждане на отношенията между Скопие и София. Според Любчо Георгиевски македонско-българският спор е попаднал в задънена улица, от която трябва бързо да се намери изход, за да не се стигне до насаждане на омраза между двата народа.

В изявление във фейсбук от 5 основни точки Георгиевски предлага Северна Македония

да даде

гаранции, че

няма претенции

към Пиринска

Македония,

както и че няма да подпомага и подкрепя организации, които търсят македонското малцинство в България.

Българският парламент пък трябва да поясни в декларация, че под термините “македонска нация” и “македонски език” се имат предвид нацията и езикът, формирани след 1944 г.

Предложенията на бившия македонски премиер предизвикаха залп от негодувание както от страна на управляващите, така и на опозицията. Петте решения на Любчо Георгиевски ще създадат 500 проблема, пише в заглавие “Слободен печат”. Вестникът нарича публикуваните от Георгиевски предложения “скандални”.

В тях се посочва още, че съвместната историческа комисия трябва да промени малко стратегията си. Според бившия премиер петте вече

потвърдени

личности плюс

Гоце Делчев

трябва да

бъдат обявени

като общи,

без да се влиза в подробности. “Също така и Григор Пърличев, за когото първо се договорихме и след това българската страна се оттегли”, пише Георгиевски. Той смята също, че трябва да се определят още 10 или 15 събития, които да са общи, “без много големи текстове и обяснения, и

да започнем

да празнуваме

заедно”

“Българската страна да изготви по най-бързия начин списък с писанията в македонските учебници, които са обидни за тях, и те да бъдат изтрити бързо без никаква дискусия”, предлага Любчо Георгиевски. Също и “да се създаде нова специална комисия, която по най-бързия начин да разкрие преследването и убийствата на македонците с българско национално съзнание. Според български източници става дума за 30 000 убити и 120 000 малтретирани. Но и 1200 да са, демокрацията трябва да го обяви.”

“Македонската историография да попълни важните биографични моменти от живота на големите личности. Например не е маловажен фактът, че

ние крием, че

Гоце, Даме,

Гьорче и стотици

други са били

учители на

Българската

екзархия”,

допълва Георгиевски.

Той има идея и как да се реши проблемът с езика: “Македонската страна да признае, че цялото Македонско възраждане се е опитало да създаде общ език с българския, но въз основа на македонските диалекти, но българската интелигенция поради късогледство е кодифицирала езика си само на базата на северозападните диалекти, които са проправили пътя за македонския езиков сепаратизъм, а на сръбските лингвисти това е дало основание да твърдят, че шопските говори в България са сръбски език.

Официалната азбука и език на всички македонски организации през османския период са българският език и азбука. Това са лесно проверими факти. А българската страна да приеме, че това е добър подход за приключване на езиковия въпрос.”

Реакциите в Скопие не закъсняха и бившият премиер бе подложен на кръстосан огън от всички страни. Кметът на Куманово Максим Димитриевски поиска той

да върне

македонското

си гражданство,

прокуратурата

да започне

разследване

срещу него, а опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обвини премиера Заев, че чрез Георгиевски е пуснал “пробен балон”, пише още “Слободен печат”.

Още преди изявлението на Заев обаче управляващият Социалдемократичен съюз на Македония се разграничи от идеите на експремиера. “Нашите становища са различни от изнесените становища на г-н Любчо Георгиевски - заяви депутатката от СДСМ Мария Георгиевска. - Оставаме на своите ясни и вече изразени становища по този въпрос. Оставаме отворени за диалог за намиране на решение, но същевременно повтарям още веднъж, че македонският език и македонската идентичност не са тема за разговор.

Нито се е

разговаряло,

нито в бъдеще

ще се разговаря

на тази тема. Становищата на г-н Любчо Георгиевски са негови лични становища, с които ние нямаме абсолютно никакви допирни точки.”

Коалиционният Демократичен съюз отхвърля като несериозни и аматьорски предложенията на Георгиевски за решаване на спора с България, пише “Независен весник”. “Предложенията на Георгиевски, особено за възникването на македонския език, са по-радикални и по-деструктивни дори от предложенията на най-закоравелите български националисти” е позицията на Демократичния съюз.

“С България нямаме обща история, нито пък основние да празнуваме общи дати и личности. Корените на македонския народ са по-дълбоки и няма да позволим на никого да ги съсече”, се казва в реакцията на Демократичния съюз.

“Странно нещо - плюващи колкото поискаш! Но досега нито един патриотичен журналист или екип новинари не ме е поканил да ме разкъса на публичен дебат. А с удоволствие бих приел и доктор по история.

Ето ви отворено

предложение

за дуел”,

написа Любчо

Георгиевски в социалната мрежа след разразяването на бурята.

Любчо Георгиевски бе премиер на Македония от 1998 до 2002 г. Той е съосновател и председател на ВМРО-ДПМНЕ до 2003 г., а от 2012 г. е лидер на “ВМРО-Народна партия”.

От юни 2006 г. има и българско гражданство. По време на неговия мандат през 1999 г. бе подписана съвместна декларация, съдържаща компромис за т. нар. езиков спор.