Ресторантите се препълниха още на обяд, хората нетърпеливи да влязат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9566130 www.24chasa.bg
Клиенти на едно от заведенията на столичния бул. “Витоша” наблюдават преминаващия ученически оркестър. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Разрешиха груповите

туристически


Заведенията спазваха правилото за до шестима души на маса.
Заведенията спазваха правилото за до шестима души на маса.

пътувания и

практическите

занятия в езикови

и образователни

центрове

Ресторантите и кафенетата отвориха вчера, след като на 26 февруари министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забраната падна. Репортер на “24 часа” видя, че столичният бул. “Витоша” буквално гъмжи от хора в първия ден от седмицата.

По булеварда мина и училищен оркестър, който допълнително повдигна настроението.

За дни наред са направени резервации в пловдивските ресторанти.

Нямаме свободни места, беше честият отговор при позвъняване за запазване на маса. Пловдивчани са обезумели и копнеят да седнат в заведение и да се черпят с приятели. Собственици твърдят, че редовните им посетители са започнали с резервациите веднага щом разбрали за отварянето. Дори за приятели нямам свободно място. Всичко е запълнено, каза управител на квартално заведение в район “Западен”, известно с достъпните си цени и добрата кухня. Така е и на други места в града. Почивните дни преминаха в лъскане и подреждане на маси и зареждане с продукти.

“Имахме малко време да се подготвим, затова имахме всякакви проблеми. Добре, че 90% от дългогодишните ни

доставчици дадоха

продукти,

без да ги платим,

въпреки че и те не са в цветущо състояние. Ще се издължим, когато се завърти колелото. Уговорката е това да стане до 10-15 дни”, коментира Надя Крумова, която е управител на класен ресторант в центъра на града.

В кв. “Кючук Париж”, където няколко заведения фалираха в пандемията, оцелелите пък се молеха заразените да не растат, за да не ги затворят отново.

“Толкова пъти досега ни слагаха катинара, че

със свито сърце

очакваме някоя

нова заповед

Не смеем да се зарадваме”, казаха от ресторант на бул. “Никола Вапцаров”.

Посещенията в заведения за хранене се разрешават между 6 и 23 ч, като засега остават затворени баровете и дискотеките. В ресторантите е разрешено да се полза 50% от капацитета им, на една маса могат да сядат до шестима клиенти. Работещите в заведенията ще носят защитна маска. В същия часови диапазон

ще могат да работят

и игралните зали

и казината

при използване на не повече от 50 на сто от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.

Разрешават се групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, както и присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. (24часа)