Обзор гласува да се отцепи от Несебър, но няма нужните 6000 жители за община (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9566146 www.24chasa.bg
Референдумът премина при висока избирателна активност. СНИМКА: BTVНОВИНИТЕ.BG

ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ
ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ

От 2007 г., откакто Николай Димитров е кмет, Несебър е инвестирал 38 млн. лв. в Обзор и 6-те села, а в местната хазна са внесени едва 16 млн. лв.

ХРИСТО ЯНЕВ
ХРИСТО ЯНЕВ

Референдумът взриви сепаратистки настроения и в Кранево, където пожелаха повече пари от Балчик

Министерският съвет ще има последната дума дали Обзор и близките до него 6 села да се отделят от Несебър в самостоятелна община. Това заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който в срок до 2 седмици трябва да прати доклад до правителството за състоялото се в неделя допитване.

73% от имащите право на глас от Обзор, Баня, Емона, Раковското, Паницово, Приселци и Козница поискаха отделяне от община Несебър. Активността пък бе достатъчна, за да бъде признат референдумът за легитимен.

“В доклада до правителството нямам право на мнение дали да се отделят, или не. Областната управа само администрира референдума и в него ще опиша фактите по провеждането му. Въпреки че тези селища не отговарят на критерия за брой гласове, Законът за териториалното и селищно устройство допуска отделяне по изключение”, коментира следващите стъпки по евентуалната независимост на Обзор областният Вълчо Чолаков пред “24 часа”.

По закон за отделянето в самостоятелна община са нужни поне 6000 души, а

Обзор и шестте

села наброяват

около 3000

“Уважаваме и обичаме жителите на Обзор и съставните села. Уважението означава свобода - те имат свободата да направят своя избор”, бе лаконичният коментар на кмета на Несебър Николай Димитров.

Откакто той е на власт от 2007 г., община Несебър е инвестирала 38 млн. лв. в благоустрояването и развитието на Обзор и шестте села, които за същия период от местни данъци и такси са акумулирали в местната хазна 16 млн. лв. А разликата от 22 млн. лв. е поета от общинския бюджет.

“Няма проблем

да се издържаме

и административно да се комплектуваме като самостоятелна община. Що се касае до броя на жителите, 74 общини в България са под този минимум и функционират нормално”, заяви кметът на Обзор Христо Янев от ГЕРБ по повод евентуалните пречки пред отделянето на новата община.

Референдумът в Обзор може да повлече крак за отделянето и на други населени места в страната в самостоятелна община. Сред първите заподозрени в сепаратизъм бе Кранево, чийто кмет

Румен Николов

лично отиде в

Обзор, за да

поздрави

колегата си

Янев за

успешния

референдум

“За отделяне на Кранево от Балчик не можем да говорим, тъй като не отговаряме на много критерии. Но искаме да подскажем на нашия кмет, че

вече няма

да стоим

на колене

и лакти,

молейки се

за пари

от бюджета, при положение че внасяме достатъчно, а получаваме много малко. Ако трябва, ще изкараме хората да протестират, но нещата не могат да продължават така”, заяви пред “24 часа” Румен Николов.

Според него за година само от местни данъци и такси в местната хазна влизали 1,1 млн. лв., а получавали от Балчик 150 хил. лв. Със своите 12 хиляди легла Кранево е вторият по големина курорт в община Балчик след Албена.