Отмъщение на магистрати ли превърна бляскавия Саркози в затворник?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9566284 www.24chasa.bg
Никола Саркози ще обжалва суровата присъда срещу него. СНИМКА: РОЙТЕРС

Бившият френски президент бе осъден на 1 година ефективно и на 2 - условно, за опит да се добере до тайна информация по дело за корупция в партията му

Той беше един от най-могъщите хора в Европа с амбиции да превърне Франция в неотменим участник в решаване на световните дела, независимо в коя част на света се разиграват те.

Но един опит да се добере до конфиденциална информация по дело срещу партията му “Съюз за народно движение” го срина. Бившият френски президент Никола Саркози обещава на високопоставен съдия примамлив пост в Монако, ако му предостави данни по процеса за незаконно финансиране на партията му. Този опит за подкупване му изяжда главата.

А преди това медиите не пропускаха нито една негова крачка и заради интригуващия личен живот - шумния му развод с една великолепна жена - Сесилия Саркози, и появата на нова първа дама - не по-малко известната и красива бивша манекенка Карла Бруни.

Днес обаче перспективите пред Никола Саркози са мрачни. Съдиите във Франция го признаха в понеделник за виновен в корупция и злоупотреба с влияние. Решението бележи повратен момент -

за първи път в

съвременната

история на Франция

бивш президент

получава ефективна

присъда за корупция,

пише “Дойче веле”. Тя бе постановена заради опита на Саркози да получи информация по друго дело за незаконно финансиране на партията му, като използва статута си, за да предложи на съдията Жилбер Азибер добре платена позиция на съветник в Княжество Монако. Пред магистратите експрезидентът заяви, че никога не е извършвал и “най-дребния акт на корупция”. Очаква се той да обжалва.

Бившият френски лидер получи присъда от 3 години, от които да излежи една в затвора, а другите две - условно. Съдът обаче постанови, че Саркози

може да поиска

да бъде задържан

в дома си с

електронна гривна

Максимумът, на който можеше да бъде осъден, бе 10 години затвор и глоба от 1 млн. евро. Прокуратурата настояваше за 4 години затвор, от които две ефективно.

През 2011 г. друг френски президент - Жак Ширак, бе признат за виновен в корупция и разхищение на публични средства, но получи две години условно.

Обвинението бе изградено на основата на разговори между Саркози и бившия му адвокат Тиери Херцог, записани през 2013 и 2014 г. Казусът стана известен във Франция като “случая с подслушването”. Записите са направени по време на разследване по подозрение, че Саркози е

приемал плащания

от наследничката

на козметичната

империя “Л'Ореал”

Лилиан Бетанкур за финансиране на партията му. По време на разговорите, в които обсъжда с Херцог съдия Азибер, бившият държавен глава използва фалшивото име Пол Бисмут.

В записите се чува как той казва: “Ще го издигна, ще му помогна”. Според прокурорката Селин Гийе е било установено със сигурност, че съдия Азибер е предал конфиденциална информация по случая “Бетанкур” на приятеля си Херцог. Един от разговорите ясно показвал, твърди тя, намесата на бившия президент, за да бъде осигурен на Азибер постът в Монако.

Адвокатката на Саркози Жаклин Лафон смята от своя страна, че прокурорските обвинения са лишени от всякакво основание и не почиват на сериозни доказателства. Според нея записаните разговори са просто “общуване между приятели”. Защитата на Саркози посочва още, че

съдията никога

не е получавал

работа в Монако,

но според обвинението дори подобно предложение или обещание е корупционно действие.

66-годишният френски държавен глава е подложен на серия обвинения, откакто напусна Елисейския дворец през 2012 г. Той бе оправдан по делото за финансирането, свързано с името на покойната милиардерка Лилиан Бетанкур. Но все още е в ход друг процес за сенчесто финансиране - обвинението, че е

получил милиони

долари от Либия

за президентската

си кампания

през 2007 г. По онова време Муамар Кадафи е на власт. Основният обвинител на Саркози по това дело - френско-ливанският бизнесмен Зиад Такиедин, впоследствие оттегли твърденията си, че е носел пълни с кеш куфари, пратени от либийския лидер.

Дълго проточилото се разследване по този случай обаче попречи на евентуалните планове на десния политик да се завърне в президентската битка през 2017 г. Никола Саркози, който има юридическо образование, твърди, че френските магистрати си отмъщават заради опита му да ограничи правомощията им по време на мандата си.

През есента на 2007 г. Саркози посети България малко след като

с неговия президентски

самолет у нас се

върнаха освободените

български медици

в Либия,

набедени от Кадафи, че са заразили деца със СПИН, и осъдени на смърт. Оказа се, че тогавашната съпруга на Саркози - Сесилия, е изиграла решаваща роля за благоприятното разрешаване на случая. Тя разказа за тези драматични събития в спомените си “Желание за истина”, преведени и издадени и у нас.

Бившият френски президент рядко се появява публично, но  миналото лято той направи серия от представяния на книгата си “Време на бури”, а почитатели чакаха на дълги опашки да вземат автограф. Седмици мемоарите бяха начело на списъка на бестселърите.