Австрия разхлабва мерките по региони

https://www.24chasa.bg/novini/article/9566366 www.24chasa.bg
Австрийският канцлер Себастиан Курц СНИМКА: Ройтерс

След продължителни и трудни преговори с експерти, с опозиционните партии и с ръководителите на провинциите австрийският федерален канцлер Себастиан Курц обяви на пресконференция днес решението на правителството противоепидемичните мерки да се прилагат регионално.

Провинция Форарлберг, в която броят на новозаразените е най-малък и положението е стабилно, ограниченията ще се разхлабят още на 15 март. Заведенията за хранене, спортните съоръжения и културните институции ще отворят врати внимателно и при строго наблюдаване на темповете на разпространение на заразата, предава БТА. 

В останалите провинции мерките остават както досега, но от 15 март в училищата в цялата страна ще бъдат разрешени спортните занятия. Заведенията за хранене на открито ще отворят на 27 март. Продължават масовите тестове по предприятия, училища, в специално организирани центрове и в аптеки с цел откриване на заразените без симптоми. От днес всички здравноосигурени лица получават от аптечната мрежа по пет теста месечно за самоконтрол вкъщи.

Културните институции и туристическите обекти в Австрия ще отворят врати през април, при условие че броят на новозаразените намалее.

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер залага на масовото ваксиниране на населението, което да допринесе за понижаване броя на новозаразените и да даде основание за разхлабване на мерките след Великден (4 април).