Словакия купи 2 милиона дози ваксина "Спутник V" от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9566871 www.24chasa.bg
Руската ваксина "Спутник V" СНИМКА: Ройтерс

Словакия и Полша търсят алтернативни доставчици на ваксини срещу COVID-19.

Словакия купи от Русия 2 милиона дози от ваксината "Спутник V". Първата партида от 200 хиляди дози пристигна днес, предадоха световните агенции.

Словашкият премиер Игор Матович посрещна пратката, която пристигна с военнотранспортен самолет на летището на източния град Кошице.

Матович каза, че се очаква половината дози, 1 милион, да бъдат доставени в Словакия през този и другия месец.

Поставянето на ваксините ще започне през следващите две седмици и ще бъде на доброволна основа, заявиха представители на словашкото правителство, цитирани от Ройтерс и БТА.

Словашкият премиер изрази очакване темпото на ваксинацията в страната му да се увеличи с около 40 процента.

След съседна Унгария, Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила Спутник V. Руската ваксина срещу COVID-19 не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

По-рано чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че страната му също може да започне да използва Спутник V и без одобрение от здравния регулатор на ЕС. Чехия е с най-голям брой новозаразени с коронавирус на глава от населението в света през последната седмица, отбелязва Ройтерс.

На фона на рязкото влошаване на епидемичната обстановка в Словакия, ограничителните мерки ще бъдат затегнати от сряда, съобщиха по-рано властите. Страната е с най-висока смъртност от COVID-19 в света през последната седмица, отбелязва БТА.

Досега в Словакия, с население от 5,5 милиона души, са били регистрирани близо 309 хиляди заразени с новия коронавирус. 7270 човека са починали от причиняваното от него заболяване COVID-19.

Полша поиска от китайския препарат срещу COVID-19. По препоръка на правителството полският президент Анджей Дуда е подставил въпроса с ваксините в телефонен разговор с китайския държавен глава Си Цзинпин.