Китайската държавна електроразпределителна корпорация ще се стреми към предсрочен пик на въглеродните емисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9567159 www.24chasa.bg

Китайската държавна електроразпределителна корпорация (SGCC) публикува в понеделник план за пиковите въглеродни емисии и целите за постигане на въглероден неутралитет, според който делът на неизкопаемите източници, използвани за производство на електроенергия, ще бъде намален до 20 и 25 процента от потреблението на първична енергия съответно през 2025 и 2030 година, предаде "Радио Китай". 

Планът подчертава отново развитието на чиста енергия, включително вятърна, слънчева, водна и ядрена. В края на 2020 г. мощностите на корпорацията са генерирали 587,2 милиарда киловат часа вятърна и слънчева енергия, което е спестило 250 милиона тона въглища и 450 милиона тона емисии от въглероден диоксид.

Корпорацията ще намали въглеродните емисии чрез поредица от енергоспестяващи дейности, включително контрол върху използването на изкопаеми енергийни източници и ще замени газа и въглищата с електричество. Според оценки, електроенергията ще заеме съответно 30 и 35 процента от общото потребление на енергия през 2025 и 2030 година.

Според корпорацията, чрез изграждане на екосистема с чиста енергия и намаляване използването на изкопаеми енергийни източници е възможно постигането на пиковите емисии от въглероден диоксид и до голяма степен въглеродна неутралност преди обявените от правителството срокове.

Корпорацията се ангажира също да подобри проучванията и разработките на нови технологии за производство и пренос на енергия.