Белгия се очаква да отмени ограниченията за ваксината на "АстраЗенека"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9567496 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Белгийските власти ще заседават утре, за да решат дали ваксината на "АстраЗенека" срещу ковид да бъде прилагана и при хора над 55 години, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 

Досега в страната тази ваксина се поставя само на по-млади хора заради първоначалните опасения, че няма достатъчно данни за въздействието й при по-възрастните. Франция снощи обяви, че ще разшири приложението на този препарат и е възможно белгийските власти да вземат сходно решение много бързо, отблязват медиите.

Данните от белгийските здравни власти сочат, че до днес над 495 хиляди души са получили поне по една доза ваксина и така делът на имунизираните достига 5,37 на сто от общия брой на населението. До началото на март в страната от новата болест починаха 22 106 души, а заразените достигнаха 772 294, като в последните дни се наблюдава увеличение с десетина процента при новооткритите случаи.

Тази седмица се очаква Белгия да обяви готовност да вдигне от началото на април забраната за пътувания през граница по несъществени поводи. Това е заявил премиерът Александер де Кро пред комисия на Федералния парламент, цитиран от медиите. Той е пояснил, че отмяната на ограниченията няма да бъде пълна и ще бъде заместена с по-строго изпълнение на изискванията пътуващите след завръщане да бъдат изследвани и карантинирани.