Жени Начева: Не може да се взима такса манипулация за поставяне на ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9567812 www.24chasa.bg
Жени Начева. Снимка Архив

Все повече ще расте делът на ваксините за общопрактикуващите лекари, уверява заместник-министърът на здравеопазването

Общопрактикуващите лекари могат да получават такса, но по условията и реда на Националния рамков договор, поставянето на ваксините обаче е извън този обхват, подчерта пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Такса манипулация категорично не могат да вземат“, посочи тя.

Начева съветва пациентите при случаи на неправомерно искане на допълнителна такса да се обръщат към териториалната структура на НЗОК или към изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Мястото на поставяне на втората доза може да бъде различно от първото, но след предварително обаждане, за да бъде разчетено съответното количество ваксина, поясни Жени Начева.

Ваксинационната кампания е кауза, изтъкна Начева.

„Ваксините, които са поръчани и които ще влязат в нашата страна, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират“, коментира тя.

Директорите на РЗИ-тата създават необходимата организация, така че да има възможност да бъдат обхванати както лицата, включени в съответните фази за ваксинация, така и тези извън тях, когато има налични количества, уточни Жени Начева.

Тя наблегна върху баланса между личните лекари и ваксинационните пунктове. Все повече ще се увеличава делът на ваксините за общопрактикуващите лекари, увери Начева.

До края на седмицата ще бъде представена електронната система за заявяване на желание за ваксинация и запазване на час, съобщи заместник-министърът.