„Фокус“ (РСМ): Според Бучковски възгледите на Георгиевски заслужават внимание

https://www.24chasa.bg/novini/article/9568047 www.24chasa.bg
Специалният представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски

Специалният представител на правителството в Скопие за спора за България Владо Бучковски изрази мнение, че възгледите на бившия премиер на страната Любчо Георгиевски за начините за нормализация на отношенията със София заслужават внимание и обсъждане, предава македонският „Фокус“.

В гостуване в „Сутрешен брифинг“ по телевизия „Слободна“ Бучковски говори за ситуацията с България, а също така се коментира възгледите на Любчо Георгиевски, които предизвикаха поредица от реакции в обществеността.

„Ако оценим срещата, която президентът Радев проведе вчера с представителите на службите за сигурност, като се позова на факта, че в Македония тези, които се обявяват за българи, са имали проблеми с правителството и са били изложени на натиск, използвайки писма от неправителствена организация, има вероятност въпросът за отношенията между Македония и България да бъде част от предизборната кампания“, сподели мнение Бучковски.

Съгласно думите му, възгледите на Георгиевски не са нови, но според него те заслужават добре аргументирана дискусия и внимание, пише "Фокус".

„Темата, която Георгиевски направи публично достояние, обсъдихме на последното заседание, когато разговарях с него, две или три седмици преди да бъда назначен за специален представител на правителството. Това не са нови възгледи на Георгиевски. Те заслужават внимание и аргументирана дискусия. Трябва да подготвим местната общественост за темите, които ще бъдат наложени в предстоящия период, а това са темите за общата история. Ние в правителствената коалиция имаме и коалиционен партньор, който прокарва темата за общата история; имаме коалиционен партньор като Павле Траянов, който казва, че нямаме обща история, така че задачата на министър-председателя и правителството е в тези обстоятелства, когато имаме атмосфера на публична реч на омраза, принизяване на Георгиевски без сериозни аргументи, да води сериозен дебат, въпреки че мисля, че в този момент този дебат трябва да се проведе чрез представяне на аргументи", добави той.