САЩ отпускат 125 млн. долара на Украйна за "защита от руската агресия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9568262 www.24chasa.bg
Сградата на Пентагона Снимка: Pixabay

Вашингтон/Киев. Министерството на отбраната на САЩ обяви отпускането на 125 милиона долара за Украйна, за да помогне на страната „по-добре да се защити срещу руската агресия", съобщава американският вестник The Hill, позовавайки се на изявление на Пентагона.

Пентагонът обяви пакет за помощ за сигурност на Украйна на стойност 125 милиона долара, като отпускането на допълнителни 150 милиона долара ще зависи от напредъка на Киев в реформите и усилията за борба с корупцията, става ясно от статията, предаде Фокус

Средствата са заделени в рамките на Инициативата за подпомагане на Украйна в сектора за сигурността и ще бъдат използвани за „обучение, оборудване и консултантски услуги, които да помогнат на украинските сили да запазят териториалната цялост на страната, да защитят нейните граници и да подобрят взаимодействието с НАТО", отбелязва вестникът.

Парите, отпуснати за подпомагане на Украйна да се „защити по-добре от руската агресия“, ще бъдат изразходвани за закупуването на два патрулни катера Mark VI, противоартилерийски радари и тактическо оборудване, за получаването на сателитни изображения и аналитични способности, оборудване за осигуряване на военно-медицинска помощ и за бойна евакуация, се казва в доклада.

Допълнителните 150 милиона долара през фискалната 2021 г. зависят от напредъка на Украйна по реформите в отбраната.

В изявление Пентагонът отбелязва, че по този начин „насърчава Украйна да продължи да провежда реформи, които засилват гражданския контрол върху въоръжените сили, прозрачността и отчетността в отбраната и военните поръчки, и модернизира отбранителния си сектор в други ключови области в съответствие с принципите и стандартите на НАТО“.

От 2014 г. насам, когато Русия „завладя и анексира Крим“, САЩ са отпуснали над 2 милиарда долара на Киев по инициативата за подпомагане на сигурността за Украйна, припомня The Hill.