От 24 март хората под карантина подават заявление за гласуване с мобилна секция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9568572 www.24chasa.bg
ЦИК

От 24 март хората, които са под карантина или изолация, могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна секция на парламентарните избори на 4 април. Това реши Централната избирателна комисия.

Предвиждат се 4 начина за подаване на заявлението до общината по постоянен или настоящ адрес. Те са саморъчно подписано от избирателя заявление, което по подадено от упълномощено от него лице на място или по пощата, електронно заявление, или такова подадено чрез електронна платформа, ако съответната община има такава. Към заявлението се прилага само пълномощно в случаите, в които за подаването му се използва пълномощник.

Въвежда се задължение общината след това да уведоми избирателя, който е под карантина, че е включен в избирателния списък за гласуване с подвижна секция. Това трябва да стане по телефон или по имейл.

Крайният срок за подаване на заявлението е 31 март.

Това е и срокът, в който кметовете трябва да уведомят РИК за броя на подадените заявления, а РИК да определи броят на подвижните секции за хора под карантина в съответното населено място.

В петък ЦИК е получила писмо от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с което той потвърждава, че подвижните секции за поставените под задължителна изолация трябва да са на различен режим от мобилните урни, с които гласуват хора с трайни увреждания.

Решението ще бъде изпратено до всички кметове, районни кметове, областни управители, РИК и до здравния министър.

Преди това ЦИК гласува старт на процедурата за изработване и доставка на хартиените бюлетини за вота на 4 април. Комисията ще изпрати на БНБ покана за участие в процедурата по договаряне. Според решението на ЦИК прогнозната цена на бюлетините е 1,28 млн. лв., като преговорите с БНБ трябва да приключат до 5 март.