Прокуратурата пита и чужди служби за имотите на Божков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9568760 www.24chasa.bg
ВАСИЛ БОЖКОВ

Прокуратурата извършва активни действия по разследването срещу Васил Божков, включително и такива по реда на международно-правното сътрудничество, съобщиха от държавното обвинение.

Поводът е публикация в сайта „Биволь“, че бизнесменът, който се укрива в Дубай от повече от година, притежава от 2008 г. апартамент за 20,6 млн. евро на брега на Сена във френската столица, както и още един имот близо Триумфалната арка, но неговота цена не е известна.

Преди седмица от комисията на Сотир Цацаров внесоха в СГС иск срещу Божков и жена му Елена Динева на стойност 278 млн. лв. С него поискаха имотите на Божков в Париж, Гърция, Балчик, самолетът, яхтата и моторницата да бъдат конфискувани.

Информацията за апартамента във френската столица всъщност не е нова.

През октомври миналата година апелативният специализиран съд определи 1 млн. лв. парична гаранция на жена му Елена Динева именно с аргумента, че има жилище  в Париж. Тогава съдиите посочиха цена на имота 25 млн. евро.

От Специализирана прокуратура уточниха, че и към момента се провеждат всички възможни действия по разследването.

"Целта е разкриване на обективната истина, обезпечаване на годни доказателства, доказателствени средства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията, и отнемането на вещи в полза на държавата", уточниха от държавното обвинение.

Оттам допълниха, че действията по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков, с предмет на разследване извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени с информацията за притежавани имоти в чужбина.