Достойните българи 2021 - първите номинирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/9569356 www.24chasa.bg

За 19-и път ще благодарим на хората с големи сърца, дарявали добро, спасявали живот в критични ситуации

Днес, на националния празник на България 3 март, представяме на читателите на “24 часа” първите номинирани за званието “Достойни българи” за 2021 г.

Инициативата на “24 часа” има дълга традиция - тази година ще я организираме за 19-и път. От нейното първо издание през 2003 година идеята на вестника е да представим заслужили българи и да им благодарим. Досега с високото звание сме наградили над 800 души, а миналата година към тях се присъединиха колективно българските лекари и учители.

Лекарите го заслужиха, защото с върховни усилия се изправиха пред заплахата от коронавируса, някои от тях жертваха живота си, но лекуваха и спасяваха своите пациенти.

Учителите влязоха в този голям български отбор на достойните, защото във времената на пандемия успяха да извършат дигитална революция в образованието, като преминаха към онлайн обучение заради наложените ограничения за присъствие в клас.

Затова още през април 2020 г. първите номинирани за голямата награда на “Достойните българи” станаха българските медици и учители. Тогава все още мислехме, че COVID кризата ще бележи единствено и само 2020 г. Оказа се, че не е така и затова и сега сред номинираните за високото звание ще има лекари, медицински сестри, фелдшери, микробиолози и вирусолози, които днес са на особена почит, защото помагат на хората да се справят със заплахата от вируса.

Има, разбира се, и достойни българи в съвсем други житейски ситуации - вижте техните големи истории на доброто и човещината.

Минен спасител върна към живота дете, блъснато с кола в Мадан

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Минният старши спасител към “Горубсо” Зюлфи Джуков спаси живота на 11-годишно момиче, което бе блъснато от кола в центъра на Мадан. Джип завивал наляво на кръстовището на улиците “Явор” и “Република”, но не спрял на зебрата. В същото време момиченцето пресичало - бързало да хване училищния автобус за родното си село Крайна.

11-годишната Сумея Мехмед паднала след удара на пешеходна пътека и си глътнала езика. Започнала да посинява и да получава гърчове. Било въпрос на малко време да се задуши.

Джуков, който е обучен да спасява миньори при инциденти под земята, разтваря челюстта, издърпва корена на езика и освождава дихателните пътища успешно.

“Нямаше дишане. От устата ѝ бе текла кръв. Успях да разтворя челюстта, а коренът на езика ѝ не бе много назад. Освободих дихателните пътища, детето изхрипа и се свести”, разказва Зюлфи.

Минният спасител се движел с колата си след джипа, бутнал детето, и скочил веднага да помага. Джуков се е връщал от Пловдив, където водил на контролен преглед 2-месечните си близнаци. Бебета и съпругата му били в семейната кола, докато той се грижел за Сумея.

Куриер вижда непозната, изхвърлена на улицата, свиква приятели да ѝ помогнат

НАДЕЖДА АЛЕКСИЕВА

Доброто е заразно, трябва да се говори за него и ние, хората, да си помагаме. Човещината се погуби в ламтеж за пари. Така разсъждава 28-годишният Вартан Сетракян, който успя да помогне на жена, изхвърлена с покъщнината си на поляната пред блока, в който е живяла 15 години под наем.

Вартан работи като куриер. Сутринта на 24 февруари доставя пратка на жена в блок 23 във варненския кв. “Възраждане”. Няколко часа по-късно, когато минава оттам с колата, я вижда на поляната пред блока, плачеща около натрупаната покъщнина. Младият мъж веднага отива при нея и разбира, че тя е била изхвърлена с багажа си от нейната хазяйка.

“Не ме интересуваше кой крив, кой прав, нито дали жената има психически проблеми”, разказва Вартан. “Трябваше бързо да реагирам и да ѝ помогна. Обадих се на няколко приятели, но за да събера повече хора, писах и в социалните мрежи. Свързахме се и с общината и социалните, но те казаха, че нищо не могат да направят.”

На призива му откликват 15-ина познати и непознати мъже, варненска фирма предоставя камион, в който заедно събират покъщнината на Светла и се отправят към село Караманите, където тя разказала, че има близки.

Вартан негодува как е възможно стотици коли да минат покрай поляната и да не предложат помощ. Най-куриозното е, че докато събират багажа на жената, съседи се обаждат в полицията със сигнал за кражба на имущество. Органите на реда пристигат, уверяват се в добрите намерения на мъжете и си тръгват.

Вартан не е сигурен каква е съдбата на 50-годишната жена, важното за него е, че успял да я настани на сигурно място. Самата жена разказала, че живеела под наем, не могла да плаща няколко години, докато наскоро успяла да се изплати наведнъж. Тогава хазяйката извикала хора и те изнесли всичко.

Вартан живее от 7 г. във Варна, израснал е в Шумен под грижите на майка си и нейните родители. “Бях готов да я прибера у дома, докато се намери място за нея, а за багажа да намеря склад. Не можех да я оставя така”, казва момчето.

Полицай скочи в ледения Дунав, за да извади млада жена

ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Полицай, който работи в полицейското управление на АЕЦ “Козлодуй”, скочи в ледените води на Дунав, за да спаси млада жена от самоубийство. Това стана в Белене, където Момчил Тошков и негови колеги бяха командировани като охрана на транспорт с гориво.

В началото на декември 2020 г. 32-годишният мъж от Враца чакал свой колега пред хотела, в който били настанени. Тогава при тях изтичало момче, което им казало, че млада жена е на брега на Дунав и се готви да скочи в реката, за да се самоубие. Служителите на реда веднага изтичали към мястото, за да помогнат.

Младата жена говорила по телефона, последните ѝ думи били “Нали няма да ме биеш?”, сподели Тошков. След това разстроената жена хвърлила мобилния апарат в реката, после скочила в ледените води. Момчил Тошков веднага се хвърлил след нея и я извадил от реката, като я спасил от сигурна смърт.

Минути по-късно на мястото пристигнали полиция, линейка и близки на самоубийцата, които я успокоили.

Колегите на врачанския полицай от Белене му благодарили за бързата реакция, с която жената била спасена от сигурна смърт.

От врачанската регионална дирекция на полицията определиха постъпката на колегата си като героична и го предложиха за награда от вътрешното министерство.

На специална церемония в Академията на МВР в края на миналата година Момчил Тошков бе обявен за полицай на годината. Младши инспекторът обаче не успя лично да получи отличието си от вътрешния министър Христо Терзийски, тъй като заради коронавирус на близък бе поставен под карантина.

Възрастен мъж се свлича на улицата, мнозина го подминават, но седмокласникът Николай го спасява

РОСИЦА ХРИСТОВА

За един възрастен човек от Ловеч 12 ноември 2020 г. е като втори рожден ден. Тогава ученикът Николай Борисов от седми клас на профилираната природо-математическа гимназия в града му дарява още живот. Бързите и адекватни действия на момчето предотвратяват сигурната смърт на възрастния човек - така смятат медицинските специалисти.

Случката се разиграва около 16 ч на ул. “Христо Ботев”. В спускащия се зимен мрак по тротоара върви немощен мъж. Пред погледите на забързани шофьори и минувачи, на зяпачи от терасите на съседни блокове той внезапно се олюлява и се свлича на земята. Никой от свидетелите на малката драма не спира - с безразличие те продължават по пътя си.

За късмет на падналия пенсионер седмокласникът Николай Борисов вижда какво става и се притичва на помощ. Момчето звъни на Бърза помощ и стои неотлъчно до човека до пристигането и заминаването на линейката. После лекарите казват, че ако е имало малко забавяне, възрастният мъж е щял да издъхне.

Адвокат затвори кантората си и влезе като доброволец в COVID отделение

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

В пика на заразата през ноември м.г., когато болниците не смогваха да приемат тежко болни с коронавирус, адвокат Веселин Анестиев от Поморие отложи 15 дела, затвори кантората и влезе като доброволец в COVID отделението на общинската болница.

Близо месец бе санитар, чийто работен ден започва рано сутрин с дезинфекция на помещенията и завършва късно вечер, след като се е погрижил за всеки пациент. Сменя подлоги, носи храната на болните, а заради липсата на достатъчно персонал бързо се научава и да включва системи. Дава и нощни смени, които са най-тежки заради страха да не се случи нещо инцидентно, да не загубят пациент.

Докато е в COVID отделението, адвокат Анестиев всеки ден вижда страха в очите на тежко болните, борбата им за глътка въздух.

С присъщото си чувство за хумор адвокатът бързо става любимец на пациентите, които го чакат не само да им занесе обяда, но и да им повдигне духа с някоя добра дума, казана точно на място и по начин, по който само той умее. Решава да стане доброволец, след като гледа няколко репортажа по телевизията как медиците изнемогват в битката с коварната болест.

“Честно казано, дойде ми отвътре, така го почувствах. Виждах как болните нарастват с всеки ден, а няма достатъчно персонал. Страх ме беше, защото аз не бях прекарал заразата, но пък бях убеден, че ако мога да помогна с нещо, трябва да го направя. Освен това съм вярващ човек, убеден съм, че е Божа работа какво ще се случи”, разказва адвокат Анестиев.

Преди да се захване с адвокатурата, той дълги години е бил следовател в местното полицейско управление.

Светла от Момчилград даде подслон на семейство с 3 деца, когато домът им изгоря

НЕНКО СТАНЕВ

Светла Тодоров от Момчилград приюти в дома си съседите, чиято къща изгоря при пожар на 3 януари тази година.

Пламъците избухнали в 2,20 ч и за минути погълнали двуетажната постройка. Къщата е съсобственост на 3 семейства, но е единствено жилище за Севдалин Йосифов, който се грижи за трите си деца - на 8, 9 и 21 години.

“Чу се оглушителен взрив и всичко избухна в пламъци. Успях да изведа децата, но всичко друго изгоря, дори личните ми документи”, разказа Севдалин.

При пожара са напълно унищожени покривната конструкция на къщата, гредоредът между първия и втория етаж, както и цялото имущество. След като пожарът бе потушен, съседката Светла Тодорова приютява бедстващото семейство в дома си. Севдалин Йосифов и децата му остават там няколко дни.

След това се настаняват в апартамент, който им е предоставен от Тодорова. Нейната постъпка и нещастието на семейството с изгорелия дом предизвикаха вълна от съпричастност сред жителите на Момчилград и цяла България. Дарител дори платил наем за 6 месеца на семейството. Получени са и други дарения, а доброволци разчистиха изгорялата постройка.

Със съдействието на община Момчилград наново е изграден покривът на къщата и е поставена нова дограма.