Паркингът на депутатите ще се казва площад “Д-р Желю Желев” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9569537 www.24chasa.bg
Паркингът между бившия партиен дом и художествената галерия

Площад в центъра на София между новата сграда на парламента и тази на Националната художествена галерия (бившия царски дворец) ще носи името на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Това решиха общинските съветници от комисията по култура и образование към СОС.

Предложението за именуването на площада е на инициативен комитет, който се състои от съветници на президента Желев и хора, с които той е работил. Неговото име ще носи пространството, което е заключено между ул. “Московска”, уличната регулационна линия източно от сградата на парламента, пл. “Княз Александър I” - от югозапад, и уличната регулационна линия западно от сградата на Националната художествена галерия и Етнографски музей, става ясно от доклада. В момента там е паркингът, на който депутатите оставят колите си, когато са на работа.

В доклада се посочва, че до 10 ноември 1989 г. д-р Желев е един от най-изявените дисиденти у нас. Той е сред основателите на СДС и пръв председател на неговия координационен съвет. Влиза като депутат в 7-ото Велико народно събрание. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател (президент) на Република България.

През януари 1992 г. Желев стана първият президент на страната, избран демократично след свободни избори и бе държавен глава до 1997 г. След това той основа фондация “Д-р Желю Желев”, чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През 2001 г. той основа Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от региона.

“Приносът на д-р Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни, а той ще остане като политик - символ на демокрацията и истински обединител на нацията”, пише в доклада.

Желев почина през 2015 г.

“Търсихме централно градско пространство, което да носи името на д-р Желю Желев. Това е инициатива на хора от неговия екип и видни демократи. Смятам, че намерихме едно достойно пространство, което да носи името на първия демократично избран президент на България”, подчерта шефката на комисията по култура и образование Малина Едрева, която заедно с общинските съветници Веселин Калановски от “Демократична България” и д-р Антон Койчев от групата на ГЕРБ - СДС е вносител на доклада в СОС.