"АстраЗенека": Ваксината ни е ефективна и при възрастните

https://www.24chasa.bg/novini/article/9569734 www.24chasa.bg
Ваксината на "АстраЗенека"

Последните данни от реалната практика надграждат нарастващия брой доказателства, че ваксината на "АстраЗенека" е ефективна в редуцирането на инфекциите и в спасяването на животи. Данните ще продължат да се натрупват в предстоящите седмици и месеци, което ще разшири разбирането за ефективността. Тези данни ще включват информация за две дози от ваксината, което се очаква да осигури най-добра протекция. Това сочат от "АстраЗенека" в позиция относно съобщени данни за ефективност на ваксината им в Англия, цитирана от Нова тв.

Вчера в края на деня министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок анонсира резултатите от независим анализ на данни от реалната практика от цяла Англия, които предполагат, че ваксината срещу COVID19 на АстраЗенека е високо ефективна в редуцирането на COVID-19 инфекции при лица на и над 70-годишна възраст.

Събрани и анализирани от Публично Здраве Англия (PHE) съобщените данни са внесени за публикуване като предпечат (предстои да бъдат прегледани от двама независими рецензенти). 

При лица над 80-годишна възраст данните предполагат, че единична доза, от която й да е ваксина (AZ/Oxford или Pfizer/Biontech) е над 80% ефективна в превантиране на хоспитализациите около 3-4 седмици след ваксинацията. Това са ранни данни и е необходимо допълнително време, за да се оцени напълно ефектът на ваксината срещу COVID19 на АстраЗенека и по конкретно върху смъртността.