Ръст до 70 жертви средно на ден към 23 март, после спад до 12 към 1 юни (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9569773 www.24chasa.bg
Университетът във Вашингтон Снимка: Ройтерс

- Американски университет с тримесечна прогноза за епидемията в България

- Пикът на новите заразявания вече трябва да е преминат и да няма нов този сезон

Общо 14 200 ще са починалите от COVID-19 в България до 1 юни. Това сочи прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон.

Според в. “Вашингтон пост” същия модел за управление на мерките и преценяване на ефекта от тях ползва и Белият дом. Моделът е направен за ЕС и САЩ.

До момента жертвите в България са 10 308, като средно на ден умират по 53-ма души. 70-73 на ден ще са жертвите около 23 март според прогнозата на IHME. Оттогава насетне ще последва спад до 61 починали към 1 април, 30 към 1 май и 12 към 1 юни.

Общият брой на починалите според прогнозата ще се повиши с 2000 до 1 април, с още 1300 до 1 май и с нови 600 до 1 юни.

Пикът от февруари при новите заразени обаче вече е преминат и нов за този сезон не се предвижда. Според IHME обаче заразяванията са 3-4 пъти повече от тези в официалната статистика, защото отчитат и нерегистрирани с тест болни. Моделът е направен с допускане, че се разпространяват различни щамове на вируса, ваксинацията тече с очакваното темпо, а използването на маски остава на текущите нива.

IHME прави още два прогнозни модела - негативен и такъв, при който всички навсякъде носят маски и спазват мерките. Най-лошият сценарий е връщане на поведението на ваксинираните към времето преди COVID-19, по-неефективни от очакваното ваксини, а имунизираните спират да носят маски 30 дни след поставянето на втората инжекция.

При този сценарий до 1 юни в Българияот коронавируса ще са починали около 14 200 души. При най-добрата прогноза, при максимално дистанциране и носене на маски, жертвите към 1 юни биха намалели с 1000. За България обаче тази прогноза е отчетена като малко вероятна, а текущата прогноза и при заразените и при смъртните случаи напълно съвпада с най-лошата.

Според данните на IHME в България има налични 14 825 легла за настаняване на COVID пациенти и 852 в интензивните отделения. Това обаче е завишена бройка, като реалната е около 10 000.

Към 2 март 4777 от леглата са заети и 414 в интензивните. Прогнозата предвижда заетостта им да се покачи с още 40% до края на март, като максималното им натоварване няма да се достигне. Следва спад до началото на юни, когато прогнозата свършва.

Вижте цялата прогноза за България на Университета на Вашингтон ТУК.