Австрия променя стратегията си за ваксините, няма да разчита само на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9570070 www.24chasa.bg
Австрийският канцлер Себастиан Курц СНИМКА: Ройтерс

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че променя стратегията си по въпроса с ваксините и в бъдеще няма да разчита единствено на политиката на ЕС. Както посочва той днес в изявления, цитирани от медиите, в Австрия и сега се произвеждат различни лекарствени средства и това би могло да допринесе за решаване на проблема. "Ние не стартираме от нулата", заяви Курц, цитиран от БТА.

Канцлерът съобщи, че при имунизациите от ново поколение, които ще предпазват и от новите варианти на ковид, той няма да се осланя единствено на ЕС. В тази посока е и планираното за четвъртък посещение на Курц в Израел, където заедно с датската министър-председателка Мете Фредериксен ще води разговори с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху за съвместно производство на ваксини от второ поколение и сътрудничество при научните изследвания за възможностите за лечение на болестта.

В съобщение до ръководствата на провинциите федералният канцлер е призовал за ускоряване на темповете на ваксиниране и е изразил увереност, че в скоро време страната ще разполага с големи количества ваксини, които да позволят масова имунизационна кампания на австрийското население с 30 000 ваксинирани дневно.