Ангел Кунчев: Струпване на много хора на Шипка считаме за неудачно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9570094 www.24chasa.bg
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Официалната програма на връх Шипка по повод 3 март беше отменена след препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пред NOVA, той уточни че става въпрос за здравно, а не политическо решение.

„Събираните на това място на между 3 и 5 хил. души от различни населени места, от цяла България няма как да не доведе до повишаване на риска от заразяване”, категоричен е той.

И поясни, че самия празник не е забранен и тържественият ритуал ще бъде проведен. Относно критиките, че на ресторант може, а на Шипка - не, Кунчев поясни: „Струпването в тази обстановка на много хора, наистина считаме за неудачно и няма много връзка с това, че отваряли заведенията - защото те работят с 50 процента, на отстояние, те са подготвени с дезинфектанти и лични предпазни средства и знаят много добре как да ги изпълняват”.

Според вицепрезидента Илияна Йотова обаче отмяната на честването на Шипка е опит да се наложат ограничения на президента Радев. 

Тържествата на Шипка са отменени за да се ограничи президента, а не за да бъдат предпазени хората от COVID-19, категорична е Илияна Йотова.

„Не сме толкова наивни - прави се всичко възможно за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани, това е път за никъде и няма как да се случи”, казва тя.

„Съжалявам за това мнение на вицепрезидента, защото то не отговаря на истината”, отговори доц. Кунчев.

Въпреки официално отменените тържества връх Шипка ще бъде посетен от президента Румен Радев.

„Искам да поздравя всички хора, които ще се качат на връх Шипка за да отбележат националния празник на страната, сигурна съм, че някой от тях ще потеглят още тази вечер, така както е било и в предишни години”, каза още Йотова.