Здравните власти: Няма натиск върху лечебните заведения у нас, има легла

https://www.24chasa.bg/novini/article/9571047 www.24chasa.bg

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19.

Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система.

„Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта Ангелов.

Николай Брънзалов от своя страна обясни, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация.

„Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, на мнение е Брънзалов.