Силно земетресение в Гърция е усетено и в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9571117 www.24chasa.bg
Факсимиле на сайта на НИГГГ-БАН

Земетресение с магнитуд 6,1-6,2 беше регистрирано в 12:16 часа в Гърция близо до град Лариса. Трусът беше усетен по високите етажи в София, Мусонище и Кърджали. Разстоянието от София е 390 км. Това каза за “24 часа” дежурният сеизмолог от института по геофизика на БАН Драгомир Драгомиров.

Силният трус беше последван от няколко с магнитуд между 4 и 5,5. Трусове там ще има през целия ден, а може и по-дълго, уточни сеизмологът.

"Земетресение от 5.9 ни разлюля в Козани - Гърция и не спира . Има и вторични трусове малко по слаби но ни люлее сериозно", пише във фейсбук българка в района. 

Силното земетресение, което разтърси Гърция, бе усетено и по високите етажи на блоковете в Благоевград.

"Тъкмо се готвехме да обядваме и леко ни разлюля за кратко. Не беше силно и не сме се изплашили. По-късно разбрахме, че епицентърът е в Гърция", коментира семейство, което живее на 10-ия етаж в 13-етажен блок в Благоевград пред "24 часа". Повечето хора обаче не са усетили труса, защото по това време още не са се прибрали по домовете си и са били на площада за тържествата за Националния празник.

Трусът е изплашил жителите на Лариса, които изскочили навън, посочва АП. Той е бил почувствано в различни райони на Западна Гърция, а също и в столицата Атина. Земетресението е усетено и извън пределите на Гърция - в столиците на Република Северна Македония, Косово и Черна гора.

Американският геофизичен институт изчисли магнитуда на 6,3, докато според сеизмологичния институт към университета Аристотел в Солун той е 6, отбелязва АП.

Земетресението е станало на дълбочина 10 километра под земната повърхност, съобщава още Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Според представител на противопожарната служба на Атина засега няма постъпили сигнали за пострадали. Това каза пред държавната телевизия ЕРТ и управителят на региона Тесалия Костас Агорастос.

Съобщава се за последвали вторични трусове. По данни на гръцкото издание "Катимерини" три от вторичните трусове са били с магнитуд 4,6, 4,2 и 4,9.