Кьовеши иска допълнителна информация за 7 от нашите делегирани прокурори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9571632 www.24chasa.bg
Лаура Кодруца Кьовеши Снимка: Ройтерс

Процедурата още не е приключила

Един от тези, за които се иска допълнителна информация, е преподавател в Националния институт на правосъдието

Няма пречка институцията да заработи у нас и с тези, за които не се иска още информация, защото по регламент са двама

Юристи обаче недоумяват как може следовател да бъде избиран за главен прокурор, но не и за делегиран и съзират диксриминация спрямо следователите

Лаура Кьовеши, която оглавява Европейската прокуратура, е поискала допълнителна информация за 7 от нашите делегирани прокурори. Това е станало с писмо, получено в България в края на миналата седмица. 

Новината беше потвърдена от източници от Висшия съдебен съвет. От прокуратурата не бяха открити за коментар.

"Процедурата за избор на европейски делегирани прокурори се осъществява между Европейската прокуратура, по специално офиса на Лаура Кьовеши, и прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет. Министерството на правосъдието не е уведомено, че процедурата и приключила", коментираха от ведомството. Процедурата всъщност не е приключила.

Юристи обясниха, че изпълнителната власт няма никакво отношение към тази процедура. Ангажиментът на правосъдното министерство е бил единствено да въведе директивата за избор на делегирани прокурори. Изслушването на кандидатите, както и избора на тези, които да бъдат предложени на Кьовеши за одобрение, се осъществява  от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

България изпрати на Кьовеши 10 кандидати за делегирани прокурори, колкото бяха поискани от нейния офис. На изслушването се явиха 31 магистрати. По регламент обаче делегираните прокурори във всяка страна, която членува в новосъздадената институция, може да са двама. Кьовеши поиска България да й представи 10 кандидати и на 13 февруари прокуроската колегия посочи толкова.

Юристи обясниха, че това съвсем не е значело, че всички 10 ще станат делегирани прокурори.  

Според тях няма пречка Европейската прокуратура да заработи в България и с тримата, спрямо които не се иска допълнителна информация. 

Според сайта Euractiv одобрените са Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов.

Професианалните биографии на одобрените не се различават особено от тези на магистратите, за които се иска повече информация. Автобиографиите им не се отличавали фрапантно и от това на Теодора Георгиева, която е нашия европейски прокурор. Преди избора тя беше съдия в административния съд в София, а преди това обвинител. 

Основното възражение на Европейската прокуратура било, че трима от посочените за делегирани прокурори,  досега  са били  следователи. Според екипа на Кьовеши следователите нямало да се справят да поддържат обвинението в съда. При самото изслушване един от най-задаваните въпроси към кандидатите от следствието беше дали ще се затруднят в писането на обвинителни актове и ще могат ли да поддържат обвинението в съдебна зала.

Те увериха, че и досега при приключване на разследването, което предават на прокурора, пишат финален доклад и не биха срещнали трудност да напишат обвинителен акт.

Членове на ВСС  съзряха в нежеланието следавателите да бъдат одобрени за делегирани прокурори дори дискриминация.  Още повече, че и регламентът допуска следователи за делегирани прокурори. 

Оказва се, че следовател може да е главен прокурор, но не и делегиран, коментира кадровик.

Един от тези, за които хората на Кьовеши искали повече инфоормация -  Бисерка Стоянова освен, че е следовател в Националната следствена служба е и преподавател в Нациоталния институт на правосъдието. 

Другото възражение на Европейската прокуратура било, че някои от посочените от Прокуроската колегия делегирани прокурори нямали дълъг стаж, а идвали от структури на съдебната власт на районно ниво.     На изслушването пред прокурорската колегия, което  продължи 4 дни в началото на февруари, се явиха 31 кандидати, като на 13 февруари бяха избрани 10. Главният прокурор гласуваха за седем от тях.

Според запознати на своето заседание другата сряда прокурорската колегия на ВСС ще обсъди писмото на Лаура Кьовеши и ще реши дали да изпрати допълнителна информация за седемте кандидати. 

Новата институция, оглявавана от румънската прокурорка, все още е в процес на формиране.  Тя трябва да разследва злоупотребите с евросредства.