Радев: Доблестта на предците не може да изцери пороците на съвремието (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9571829 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по случай националния празник на България - 3 март. Снимки НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Скъпи сънародници, преди 143 години България възкръсва на картата на Европа. Народните деятели в Цариград зараждат независимата българска църква. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на тържествената заря-проверка по случай националния празник на България - 3 март.

"Свободата най-сетне идва под знамената на руския цар Александър Втори. Както казва ген. Скобелев, Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, че да воюва с чувства", каза още държавния глава.

"Тази сутрин с хиляди българи се поклонихме пред подвига на опълченците ни от Шипка. Доблестта на предците не може да изцери пороците на съвремието", добави президентът, като допълни, че днес се прекланяме и знаем, че Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои. Да живее България!, завърши речта си Румен Радев.

Сред присъстващите на тържествената заря-проверка са и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Марияна Николова, знам.-шефът на парламента Веселин Марешки, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и др.

Венци бяха подложени пред паметника на Цар Освободител. Сред тях има и от премиера Бойко Борисов, както и от различни политически партии и държавни институции.

Всички присъстващи коленичиха в знак на почит към загиналите за свободата на България.

След церемонията Радев отиде да се ръкува с присъстващи граждани на зарята. Заедно с него бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Той се спря на няколко пъти да да бъде сниман заедно с хората.