Най-малко 33-ма убити в Мианмар през 30-ия ден на протести срещу преврата (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9571864 www.24chasa.bg
Протест в Мианмар СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-малко 33 демонстранти са били убити от силите за сигурност в Мианмар днес - 30-ия ден на протести срещу военния преврат в страната на 1 февруари, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компилация от информации от различни места, съобщи БТА.

18 човека са загинали само в Янгон - най-многолюдния град в тази страна в Югоизточна Азия. Сред жертвите е 14-годишно момче.

Днешният ден вероятно е най-смъртоносният от началото на протестите срещу военния преврат, отбелязва АП, която прави уговорката, че не може да потвърди данните по независим път. Досега най-много убити имаше в неделя, когато ООН съобщи за 18 жертви. Според други източници обаче загиналите тогава са били още повече.

Вчера останалите държави от АСЕАН призоваха армията към сдържаност и предложиха помощта си за намиране на изход от кризата в Мианмар. Военната хунта обаче изглежда по-решена от всякога да потуши протестите, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 55 души са били убити в Мианма, след като военните свалиха от власт цивилното правителство, оглавявано де факто от Аун Сан Су Чжи - "иконата" на борбата за демокрация в страната, посочва Ройтерс.

ДПА съобщи за общо близо 1300 задържани във връзка с преврата.
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди положението в тази държава в Югоизточна Азия, вероятно на закрито заседание в петък. Срещата е била поискана от Великобритания - някогашния колониален господар на Мианмар.