Проф. Иво Петров: В третата вълна сме, но болестта вече не е толкова свирепа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9571972 www.24chasa.bg
Кардиологът проф. Иво Петров СНИМКА: Архив

"В момента сме в третата вълна, която се очакваше. Добрата новина е, че тежестта на заболяването не е толкова свирепа, колкото беше в началото на ноември. Тежките случаи не са толкова много на фона на бройките. Смятам, че здравната система ще издържи". Това заяви пред Нова тв кардиологът проф. Иво Петров.

Според него обаче вървим към демографска катастрофа.

"Всички държим ключа към решаването на тази демографска криза. Българският народ трябва да осъзнае силата, възможностите и посланията на предците ни", каза той. Според него символиката на 3 март е в това, че празникът е началото на една нация, която въпреки турболенциите се обединява.

"Точно такива са и времената тука, пълни с турболенции. Минаваме през тежък физически и психически период. Мисията на лекарите преди и героите на тогавашното време е една и съща. Колегите на първа линия и сега се борят с един толкова голям и мощен враг. Именно заради това казвам, че може да се направи аналогия", заяви кардиологът.

Той смята, че сега ще се види как може да се обединим, когато срещу нас има голяма заплаха.

"В борбата срещу тази заплаха смятам, че сме обединени. България стои доста добре в момента на картата с този враг", каза още специалистът.