Шарл Мишел приветства единството в ЕС за санкциите заради Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/9572010 www.24chasa.bg
Шарл Мишел СНИМКА: РОЙТЕРС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства днес единството в ЕС при налагането на санкции на Русия заради хвърлянето в затвора на опозиционера Алексей Навални и последвалите репресии срещу протестите с искане за неговото освобождаване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз наложи наказателни мерки срещу четирима високопоставени представители на руските власти. Съединените щати от своя страна санкционираха седмина високопоставени руснаци и 14 юридически лица. Кремъл заплаши с реципрочни ответни мерки.

"(Налагането на санкциите) означава, че сме напълно ангажирани и единни в Европа, за да бъдем много сурови, много твърди, в подкрепата за нашите ценности, в защитата на нашите интереси", заяви Шарл Мишел на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Зеленски от своя страна призова ЕС да въведе допълнителни наказателни мерки срещу Русия заради предполагаеми нарушения на човешките права в Крим. "Не вярвам в нормализирането на отношенията между Европейския съюз и Руската федерация без възстановяването на териториалната цялост (на Украйна)", каза той.

Зеленски имаше предвид анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия през 2014 г. и избухналия през същата година конфликт в източната част на неговата страна, райони от която са под контрола на проруски сепаратисти.