Второто поколение политици атакува по-отзад в листите за вота на 4 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/9572274 www.24chasa.bg
Джевдет Чакъров със семейството си. Вляво е синът му Сами, който сега ще е кандидат за депутат заедно с баща си.

Синовете на Джевдет Чакъров и Нихат Кабил са кандидати за депутати от ДПС в 25-и МИР

Теодора Овчарова ще съчетава кампанията с майчинството - преди дни роди дъщеричка

Вижте водачите на основните политически сили

Политиката се предава и по наследство. Поредното доказателство за това са листите за кандидат-депутати, където деца тръгват по стъпките на бащите си в политиката.

Прав ще се окаже Антон Кутев, който преди десетина години изрече култовата реплика, че “социализмът се предава предимно по наследство и по полов път”. А по-късно го доказа и със семеен пример, след като дъщеря му Мина влезе в политиката.

Четири други дъщери на партията пък са в кандидатдепутатските листи на БСП сега. Оказва се обаче, че тази вече превърнала се в максима реплика важи не само за социалистите. Синовете на две от знаковите имена на ДПС - Джевдет Чакъров и Нихат Кабил, влизат в битката за следващия парламент.

Интересен е случаят в

семейство

Чакърови, където

и баща, и син

са кандидати

за депутати

Бившият екоминистър в кабинета “Станишев” и настоящ депутат е водач в Силистра. Синът му Сами пък е на трето място в листата на ДПС в столичния 25-и МИР.

Сами Чакъров е на 30 години и е изключително образован и интелигентен млад мъж. Завършил е като отличник Американския колеж в София. След това учи икономика в престижния лондонски университет Royal Holloway. Една година от обучението си прекарва в Националния университет на Сингапур, където заедно с икономиката учи философия и китайски. Завършил е и магистратури в Университета в Кеймбридж и в НЕС в Париж.

Още един представител на второто поколение политици ще се яви на изборите - това е синът на бившия земеделски министър Нихат Кабил - отново в 25-и МИР шести е Танер Кабил. Младият специалист по политически науки бе кандидат за евродепутат от движението на изборите през 2019 г. Той е бакалавър по политически науки и магистър по европейско управление към НБУ. Работи като изпълнителен директор, проектов мениджър в “Бионер” ЕООД - компания в сферата на информационните технологии, разработка и интеграция на IT проекти. Има две дъщери.

В БСП

наследствеността

в политиката

е традиция

от дълги години. Началото ѝ поставиха преди време Сергей Станишев, Ваня Добрева, Кирил Добрев и много други, които тръгнаха по стъпките на бащите си в политиката. А в новия Национален съвет на партията има дори няколко двойки бащи и дъщери. Традицията продължава и в червените листи, където отново са включени дъщери на видни социалисти, при това 4 на брой. Но нито една от тях няма да седне зад депутатската банка заедно с баща си.

Дъщерята на Красимир Премянов е на четвърто място в червената листа в Бургас от гражданската квота. Андреана Премянова-Янкова е адвокат по професия. Тя е нещатен сътрудник към икономическата комисия на парламента в областта на правото и данъчната политика.

След като

дълги години е

помагала на

баща си в

предизборните

кампании,

дъщерята на бившия зам.-шеф на БСП и ексминистър на енергетиката Румен Овчаров - Теодора, сега сама ще герой в такава. След като влезе в най-висшето партийно ръководство - Националния съвет, сега тя прави първи стъпки в реалната политика с шестото място в столичния 23-и МИР. Теодора обаче ще трябва да съчетава кампанията с майчинството, защото преди дни роди дъщеричка, която кръсти на баща си - Ромина.

Още една политическа наследница прави стремглава кариера в политиката - Петя Михалевска. Дъщерята на покойния депутат и зам.-министър Димчо Михалевски не само бе избрана за член на Националния съвет на партията, но е и сред новите лица начело на червена листа. Повежда в родния си Кърджали.

Четвъртата партийна щерка в листите е Десислава Куткудейска, която е на почетното 10-о и последно място в Монтана. Баща ѝ Венцислав Куткудейски е кмет от БСП на община Медковец.

В политиката се впуска и дъщерята на социолога Андрей Райчев. Ружа е седма в листата на “Има такъв народ” в 25-и МИР. Тя бе много активна на площада по време на протестите срещу правителството миналото лято. Завършила е оперно пеене, а в момента учи международни отношения и дипломация в НБУ.

Вижте в таблицата кои са водачите на петте партии, които ще влязат в парламента според данните от последното изследване на агенция "Тренд" за февруари, както и на двете формации, които са на границата около 4-процентовата бариера.

Делян Пеевски не е в листите на ДПС, Йордан Цонев води във Враца вместо във Варна

Делян Пеевски няма да е кандидат за депутат на следващите парламентарни избори от ДПС. Това стана ясно, след като във вторник регистрацията на партийните листи в регионалите комисии официално приключи, а политикът не е записан в нито една от тях.

Досега Пеевски е бил депутат от групата на ДПС в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото народно събрание. През 2019 г. бе избран за евродепутат, но се отказа от мандата си. Пеевски бе един от най-големите дарители по време на пика на пандемията от COVID у нас.

За първи път в листите на ДПС не е водач зам.-шефът на парламентарната група на движението Хамид Хамид. В предишни години той е оглавявал тази в родния си Шумен. Сега е трети след лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

За първи път от години зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев не води листата във Варна. Тази година той е на първо място във Враца.

Както вече “24 писа”, на предстоящите парламентарни избори в листата на движението ще влязат много от членовете на младежката организация. Обновлението на лицата в листите е част от политиката на ДПС да се дава път на младите по заръка на почетния председател Ахмед Доган.