Антоанета Цонева: Предвиждаме данъчни облекчения, редукция при плащането на осигурителни и други вноски, за да могат бизнесите да поемат въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/9574679 www.24chasa.bg

Може да призовем застъпниците ни да снимат с телефоните си в изборната нощ

Антоанета Цонева е сред учредителите на "Да, България" и експерт по изборния процес. Съучредител е на Институт за развитие на публичната среда, както и омбудсман на София от 2001 до 2004 г.

- Г-жо Цонева, вие сте експерт по изборни процеси. Сега се включвате в надпреварата за парламента. Предизвикателство ли е това за вас и как се решихте на тази крачка?

- Аз съм от учредителите на "Да, България" и съм член на Изпълнителния съвет на партията, така че не е чак толкова необичайно да направя крачка към парламента. Това, че съм един от създателите на организация, която се занимава с избори, изборни практики, оценка на изборното законодателство, ми е дало практически опит за това как протича изборният процес, които има значение при създаването на изборни правила.

- Една година от началото на пандемията мина. Според вас подготвени ли са властите с организацията на изборите предвид COVID-19?

- Огромно предизвикателство е това. От началото на пандемията досега в различните нейни вълни, по целия свят са проведени над 90 вида избори - национални, регионални, всякакъв вид. Аз имам поглед върху това. С това е свързан професионалния ми интерес.

В тези над 90 места избори са се провели и има много ясни данни какви са затрудненията и какво следва да се направи. Опасенията ми са, че ние отказваме да се учим от този опит. Пример е, че на прага на изборната кампания все още няма започнала масирана кампания, която да образова по медицинския протокол. Хората не знаят как ще бъдат защитени в изборните секции.

Трябва да носят маска, ръкавици, трябва да махат маската си, когато подават личната си карта, трябва да стоят на отстояние и т.н. За да може човек, като има желание да отиде в изборния ден, да е наясно и да отпаде несигурността.

- Все още има месец, за да се информират гражданите.

- Този период е твърде малък. За да информираш хората, е нужно информацията да идва от много канали. Има и достатъчно социологически проучвания, които показват какво е отношението на българите към COVID, към ваксините и спрямо всичко това трябва да се калибрира кампания, която да може да направи така, че страхът от заразяване да не е причина да не отидеш да гласуваш.

- Ако "Демократична България" решаваше, имате ли план как да протекат изборите с равен шанс за всички безопасно да упражнят своето право да гласуват?

- Информационната кампания щеше да започне много рано по всички възможни канали, включително и социалните медии. Ние вече правим такава кампания. Само преди дни пуснахме във фейсбук анимиран клип за това как се наблюдават изборите. Това е за нашите застъпници, в който медицинският протокол е отразен. Всичко според разпоредбите на ЦИК е включено вътре. Ние сме направили първи стъпката.

- Иззели сте част от функциите на ЦИК?

- Не, не сме и не бихме могли. Не е наша работа да заместваме ЦИК, но е наш ангажимент да се грижим за здравето на застъпниците, които ще влязат на тези избори и за избирателите. Иначе каква политика изобщо сме тръгнали да правим, ако нямаме ясна представа за нуждите на хората. На тях им трябва яснота и спокойствие.

- Настоявате за видео излъчване в реално време от броенето на бюлетините. Постижимо ли е и какви ще са стъпките ви, ако то не бъде въведено?

- Продължаваме да се борим срещу това решение на ЦИК, че няма да бъде допуснато видео наблюдение на изборите. В момента жалбата ни е във ВАС. Имахме законопроект, който ясно бе посочил реда, по който може това да стане, но нито един депутат не го внесе в парламента.

Видеонаблюдението е една много висока гаранция срещу злоупотребите при броенето на гласове. Технически абсолютно осъществима, но отпорът, който се получава, е доказателство, че няма да има промени. Няма да има и промени за други нужди, като например отмяната за 35-е секции, от които страшно много ще пострадат нашите сънародници в страните извън ЕС, като Великобритания. Там заявленията ще са зад над два пъти повече секции. Заради „патриотичните“ съображения на партньорите на ГЕРБ, които въведоха тези рестрикции през 2016 г.

- След като не се случат законови промени за видеонаблюдението, каква ще е следващата ви стъпка?

- Ще помислим как да призовем нашите застъпници дали да вдигнат телефона и да започнат да излъчват все пак.

- Тоест оставяте си вратичка за възможността да снимате с телефони в изборната нощ?

- Абсолютно.

- Всички партии и коалиции ще предложат предизборни платформи. Вие лично, на какво акцентирате в тази на ДБ?

- За нас са много важни мерките за предпазване на бизнеса и домакинствата от кризата. Имаме набор от предложения какво трябва да се направи, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на фирмите и хората. Фирмите например да могат да се дигитализират.

- Значи имате идеи как да бъдат похарчени европарите за възстановяване?

- Да, как да бъдат инвестирани, не „усвоени“. Предвиждаме определени данъчни облекчения, редукция на плащането на осигурителни и други вноски, за да могат бизнесите да поемат въздух.

За нас е много важно, хората, гласувайки за нас, да имат ясна представа какво предлагаме, за да се излезе от тази криза. На нея гледаме и като възможност. Ние сме единствената политическа формация, която работи по темата дигитализация както за бизнес средата, така и за публичните институции.

В световната икономика има формиран консенсус за „зелено и цифрово възстановяване“.

Преодоляване на кризата е свързано с технологичен преход към декарбонизация в енергетиката и дигитализация. Ние имаме много ясен план по отношение на тези два сектора.

Това го правим много преди кризата да се разгърне. Още при първия локдаун предложихме на правителство 6-месечен ускорен план за дигитализация. Той беше много конкретен - за електронни рецепти, използването на електронни подписи, гласуването в парламента от дистанция и др.

- Някои от тези идеи се реализираха. В парламента се гласува от дистанция, има електронни рецепти.

- Да, но бяха въведени много късно, а нашето предложение е от началото на пандемията. В момента експертите ни разсъждават и над това, че нямаме електронен регистър, свързан с ваксинацията. Не можеш по електронен път да заявиш желанието за ваксина. Това е базова електронна услуга. Вместо това трябва да се наредиш на опашка и пак не е сигурно, че ще получиш доза. Това е абсурд във време на пандемия.

- Противниците на гласуването в чужбина използват като аргумент вота от съседна Турция, където традиционно сме свидетели на организирано гласуване. Как ще убедите избирателите в България, че трябва да има повече възможности за гласуване зад граница?

- Като свидетелствам за това, че хората, с които съм разговаряла от изселнически организации в Турция и съм се виждала лично, съм разбрала, че този вот изобщо не е хомогенен. Този вот не се владее от ДПС. Казаха ми, че самият факт, че ДПС отказва да влиза в темата за пощенското гласуване и не обсъжда падането на бариерата от 35 секции, е доказателство, че те нямат контрол над този вот.

Ако имаха контрол над него, щяха да са заинтересовани да подкрепят пощенското гласуване. Така, че аргументът с гласуващите от Турция е фалшив. Измислен е от т.нар. патриоти, които нямат какво да правят в българската политика освен да блъскат възрастни жени по границата, облечени в потури.

- В тези избори очакваме по традиция да има състезание по обещания как всички ще връщат българите от чужбина. Какви са вашите предложения в тази посока?

- Между 1,3 и 1,5 млн. Души са напуснали България след 1990. Тези хора имат нужда от модерни, дигитални услуги. Да могат да сменят своите документи, да ползват българската администрация по облекчен начин. Ние много се вълнуваме и от политическите права на сънародниците ни.

Те губят връзка със страната, ако не могат да участват активно в политическия и обществения живот. Искайки да има пощенско и електронно гласуване и район чужбина, им се дава възможност да упражняват наравно правата си с другите. Ние имаме конкретни законопроекти как да се гласува по пощата и електронно. Още в първия ден на парламента те ще бъдат внесени.

- Кой е най-големият проблем пред сънародниците ни в чужбина?

- Изследвания за страни в ЕС показват, че когато БВП на глава от населението доближи 70% от средния БВП за Европа, тогава хората започват да се връщат и тенденцията се обръща. В момента ние сме на равнища около 53%. Тоест ще се обърне тенденцията, когато България се изчисти от корупционния модел. Това е най-големият проблем, който пречи да се отприщи потенциалът на страната.

Много е важен и начинът, по който се държим като държава към разкриването и насочването на ресурси към българските неделни училища. Това е важен приоритет. Най-малко два и половина пъти до края на следващия мандат трябва да нараснат средствата за мрежата на неделните училища.

- Как ще опишете избирателя на ДБ и българинът в чужбина част ли е от описанието?

- Част е. ДБ беше първа политическа сила в чужбина на евроизборите. Това е доказателство, че имаме избиратели, които не живеят в България.

А как бих описала нашите избиратели? Те са хора, които искат свобода, модернизация и правила.