НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руската ваксина

Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина срещу ковид "Спутник V". Това съобщи говорител на комисията, след като по-рано днес Европейската агенция по лекарствата обяви началото на оценка на руската ваксина, свързана пряко с осигуряването на достъп до пазара на ЕС.

Дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция, добави той.

Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори, заяви говорителят. По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС.

Говорителят приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдят с ваксини и заяви, че това не противоречи на общата стратегия. Той отбеляза, че ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на "Новавакс" и "Валнева".

Предварителните споразумения за доставка на ваксини, сключвани от ЕК, предвиждат осигуряването на препаратите в определени срокове и количества, на твърда и еднаква цена за всяка от държавите в ЕС. Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Досега този процес бе завършен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"). Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още