17 000 земетресения за седмица в Исландия, очаква се изригване на вулкан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9575312 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Най-силният регистриран трус е от 5,6 по скалата на Рихтер от 24 февруари

17 000 земетресения са ударили островната държава Исландия само за една седмица, предадоха световните медии. Местните сеизмологични служби предупреждават за предстоящо изригване на вулкан.

Исландците са свикнали със земетресенията, тъй като островът е изцяло вулканичен, но през последната седмица положението е повече от необичайно, предава btv.

Най-силният регистриран трус е от 5,6 по скалата на Рихтер от 24 февруари. Всички земетресенията са в района Рейкянес, където се намира и столицата Рейкявик.

Засечени са още два силни труса – и двата над 5 по Рихтер на 27 февруари и 1 март.

Исландия е разположена върху границата между две текстонски плочи. Повечето сеизмична активност там се усеща само от специфични уреди за измерване, но по-силните земетресения са част от живота на исландците.

Вулканът, който е под наблюдение се казва Кейлир и се намира на едва 20 мили от Рейкявик. Въпреки това учените са категорични, че в случай на по-сериозно изригване лавата ще пощади населените места.

Местните също са подготвени. Най-голямата исландска медия е монтирала видеокамера, която показва върха на Кейлир. Тя ще започне да предава картина на живо в случай на изригване.

Специалистите казват, че изригване може да има в следващите няколко часа.

Едно от най-паметните изригвания на исландски вулкан е това на Ейяфятлайокутъл от 2010 г. Тогава вулканичната пепел причини затваряния на летища в цяла Европа.