Локдаунът в Германия: това са новите мерки от 8 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/9575392 www.24chasa.bg

Германия удължи локдауна за пореден път. Но ограниченията постепенно ще отпадат. Всеки жител на страната ще има право на един безплатен бърз тест седмично. При какви условия ще се ходи на заведение, театър, музей?

Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 28 март. Същевременно обаче някои от наложените ограничения ще бъдат разхлабени. Това бе решено в сряда, 3 март, на съвещание на канцлерката Ангела Меркел с премиерите на отделните федерални провинции. Книжарниците, магазините за строителни материали и цветарските магазини могат да отворят още в понеделник, 8 март. Всичко останало обаче е доста по-сложно. Кое е позволено отново и кога? И кога отново могат да бъдат наложени по-строги ограничения?

От Берлин и отделните федерални провинции подчертават, че различни фактори са променили хода на пандемията. И по-конкретно: броят на новите инфекции се покачва, но сега вече страната разполага с повече ваксини и с тестове - бързи тестове и такива за домашна употреба. Новото в правилата сега е силното обвързване на отделните стъпки на разхлабването на ограниченията с нивото на новите инфекции. Така например разхлабването може да бъде отменено при определен брой новозаразени на 100 000 жители за седем дни. Ето и решенията от 3 март конкретно:

Колко хора могат да се събират?

От понеделеник, 8 март, вече са позволени събиранията на две домакинства с общо до 5 души, като тук не се броят децата под 14 години. Двойките се смятат за едно домакинство. Досега бяха позволени събирания само с още един човек от второ домакинство. В региони с по-малко от 35 новозаразени на 100 000 жители за седем дни ще бъдат позволени дори събирания с до 10 души от три домакинства, като и тук не се броят децата до 14 години. Когато броят на новите инфекции на 100 000 души за седмица надхвърли 100, отново влизат в сила старите ограничения, пише "Дойче веле". 

Кои са петте стъпки към повече свобода?

Първата стъпка отчасти вече е направена: в много федерални провинции детските градини и училищата вече са поне частично отворени, а от 1 март в цялата страна отново отвориха фризьорските салони.

Втората стъпка: отварянето на книжарниците, магазините за строителни материали и цветарските магазини от 8 март. Там обаче ще важат ограничения за броя на клиентите, които могат да влизат в съответния магазин едновременно. Ще могат да отворят и салоните за красота и масажи, както и автошколите и училищата за пилоти. Тук условието е: ако няма възможност за носене на предпазна маска, трябва да бъдат осигурени ежедневни бързи тестове и да бъде разработена концепция за тестване на персонала.

Третата стъпка предвижда допълнително разхлабване на правилата при стабилен брой на новите инфекции в определен регион или провинция - под 50 на 100 000 жители за седем дни. Тогава при определени условия ще могат да отворят врати търговските центрове и останалите магазини, както и музеите, зоологическите и ботаническите градини. Ще бъде позволен и безконтактният спорт на открито в малки групи (до 10 души). Ако налице е стабилно развитие от под 100 нови инфекции на 100 000 души за седем дни, магазините и търговските центрове ще могат да отворят врати само при определни работни часове и след регистрация на клиента. Музеите, зоологическите и ботаническите градини ще могат да бъдат посещавани само с твърдо запазен час. Индивидуалният спорт ще е позволен за максимум пет души от две домакинства, а груповият спорт - с до 20 деца под 14 години на открито. Ако новите случаи на зараза надхвърлят 100 на 100 000 жители за седмица, в сила влизат старите правила.

Четвъртата стъпка предвижда допълнително отпадане на ограничения в отделни региони или провинции: но само в случай че ситуацията в страната остане стабилна и след третата крачка, т.е. в продължение на 14 дни да няма влошаване и новите инфекции да останат под 50 на 100 000 души за седмица. Тогава ще отворят заведенията, но само на открито, театри, концертни зали и опери, както и киносалоните. Безконтактният спорт ще бъде позволен и в затворено помещение, а контактният - навън. Ако след третата стъпка новите инфекции се запазят под 100 на 100 000 души за седем дни, театрите и кината ще могат да бъдат посещавани само с актуален за деня негативен бърз тест. Заведенията ще могат да бъдат посещавани само с предварително запазен час, а ако на една маса седят хора от различни домакинства, те ще трябва да предоставят актуални за деня негативни тестове. Безконтактният спорт вътре и контактният навън ще са позволени при условие, че спортуващите са си направили бърз тест. Ако броят на новозаразилите се за седем дни скочи над 100 на 100 000 души, в сила влизат отново старите строги правила.

Петата стъпка предвижда следното: ако в определен регион или провинция броят на новите инфекции се запази под 50 на 100 000 жители в продължение на поне две седмици, ще отпаднат още ограничения. Така например ще бъдат позволени мероприятия на открито с до 50 души, както и контактен спорт в зали. А ако в даден регион броят на новите зарази остане под 100 на 100 000 жители, две седмици след четвъртата стъпка могат да отворят магазините - при определени ограничения. Безконтактният спорт ще бъде позволен в зали, а контактният - на открито.

Каква роля играят бързите тестове?

Важна роля при всички пет стъпки към повече свобода ще играят бъзите тестове за коронавирус. Всеки гражданин на Германия ще трябва да получи право на един безплатен бърз тест на седмица - от 8 март нататък. Разходите за това ще се поемат от държавата, а тестовете ще могат да се правят в общински тест-центрове, но и в лекарски кабинети. В училищата, детските градини и в сферата на икономиката ще се правят систематични тестове. При присъствено обучение персоналът в училищата и детските градини, както и всички ученици ще бъдат тествани поне един път седмично безплатно.

Остава обаче неясен броят на тестовете - засега не се знае колко тестове ще има на разположение и колко ще могат да бъдат поръчвани. Тест-стратегията трябва да бъде приложена стъпка по стъпка до началото на април.

А как стоят нещата с ваксините?

До края на текущата седмица федералните провинции трябва да получат над 11 милиона дози ваксина. На ден се поставят до 200 000 дози. Според договореното в сряда от Меркел и министър-председателите на отделните федерални провинции, скоро и личните лекари ще могат да поставят ваксини срещу коронавирус.

А кога ще могат да отворят хотелите? Кога и как ще могат да пътуват жителите на Германия? И кога ще могат да се посещават и затворените помещения на ресторантите, барове и дискотеки? Решения по тези въпроси ще бъдат взети на следващото съвещание, което ще се състои на 22 март.